Studenti izumeli lak za nokte koji menja boju u dodiru sa drogom za silovanje

17.06.2022

21:49

0

Autor: 24sedam

Četiri studenta sa univerziteta Severne Karoline su izumeli lak za nokte koji menja boju kada ruke dođu u dodir sa afrodizijacima za silovanje

Studenti izumeli lak za nokte koji menja boju u dodiru sa drogom za silovanje
nails-gfff5025d1_640 - Copyright Pixabay

Četiri studenta sa univerziteta Severne Karoline su izumeli lak za nokte koji menja boju kada ruke dođu u dodir sa afrodizijacima za silovanje.

- Da bi žena bila sigurna da joj njen partner na sastanku nije nešto stavio u piće, može i samo jednim prstom promešati piće i za sekundu će znati, ako lak promeni boju, nalazi li se u čaši neka nedozvoljena supstanca - piše Fejsbuk stranica Niste znali.

Studenti osnovnih studija na Državnom univerzitetu Severne Karoline - Ankeš Madan, Stefen Grei, Taso Von Vindheim i Tiler Confrei-Malonei - kreirali su lak za nokte pod nazivom "Undercover Colors" koji menja boju u prisustvu uobičajenih lekova za silovanje kao što su Rohipnol, Ksanak i GHB (gama-hidroksibuterna kiselina).

Da bi videla da li joj je neki od lekova ubačen u piće, žena mora da ga promeša prstom. Ne baš diskretno (ili dobrog ponašanja, ili vrlo higijenski), ali verovatno više sa stilom od sličnih izuma, poput ovih podmetača, šoljica i slamki, koji rade istu stvar.

- Želeli smo da se fokusiramo na preventivna rešenja, posebno ona koja bi se mogla integrisati u proizvode koje žene već koriste - rekla je Madan za Higher Education Vorks u junu. - Svi smo bili bliski sa nekim ko je prošao kroz strašno iskustvo silovanja i počeli smo da se fokusiramo na pronalaženje načina da pomognemo u sprečavanju zločina.

Profimedia
 

Kritičari kažu da pametan koncept i dobre namere ne predstavljaju proizvod koji zapravo osnažuje žene.

Blog Feministing je istakao da se lekovi za silovanje na sastanku „ne koriste tako često za olakšavanje seksualnog napada. Iako se tačne procene razlikuju, sa sigurnošću se može reći da je običan stari alkohol supstanca koja se najčešće koristi u silovanju uz pomoć droga.

- Dobronamerni proizvodi poput laka za nokte protiv silovanja mogu zapravo da podstaknu okrivljavanje žrtava - napisala je Tara Kulp-Resler iz Think Progress. - Svaki studenti koji ne koriste specijalni lak mogli bi da budu izloženi kritikama jer nisu učinili sve što je u njihovoj moći da spreče silovanje.

Lak za nokte je još jedna stavka koju treba dodati rastućoj listi mera predostrožnosti koje izgledaju varljivo, uključujući donje rublje protiv silovanja i kamere sa biber sprejom koje ne čine ništa više od „zavaravanja“ žena da veruju da su bezbedne od seksualnog nasilja, primetila je Feministing.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike