Zašto žene bolje zapažaju detalje?

06.11.2020

18:00 >> 16:09

0

Da li je u pitanju urođena intuicija ili nešto drugo?

Zašto žene bolje zapažaju detalje?
Copyright Pixabay

Žene imaju gotovo istančan osećaj za sitne detalje. Njihovo oštro oko u stanju je da, samo jednim brzim pogledom, zapazi kako je osoba obučena i kako je raspoložena.

Istraživači sa Harvarda napravili su eksperiment: muškarcima i ženama su prikazivali kratke filmove bez zvuka a njihov zadatak je bio da rastumače o čemu se radi u filmu. Žene su bile daleko uspešnije od muškaraca – 87% žena tačno je procenilo situaciju dok je samo 42% muškaraca dalo tačan odgovor.

Naročito su bile uspešne majke a istraživači smatraju da je to zato što su one, u prvim godinama života svoje dece, primorane da tumače njihove izraze lica i plač. Kako su uvežbane da raspoznaju i tumače signale, kod njih se razvila jača moć zapažanja.

Pixabay

Skeniranje muškog i ženskog mozga je dovelo do još jednog saznanja. Prilikom procenjivanja ponašanja ženski mozak angažuje od 14 do 16 oblasti, dok muški mozak za to koristi samo četiri do šest oblasti. Uz to, ženski mozak je organizovan „višekanalno“ pa ona može da prati nekoliko tema istovremeno – kuva ručak, povremeno baci pogled na televizor a drugim okom motri na decu koja se igraju. Razlog tome verovatno leži u podeli poslova još od postanka čoveka.

Istraživanje je došlo do još jednog zanimljivog zaključka: muškarci koji su se bavili nekom umetničkom delatnošću mnogo su bolje zapažali detalje i tumačili izraze lica i poruke neverbalne komunikacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike