Google počinje da plaća sadržaje medija koji su u vlasništvu Ruperta Mardoka

18.02.2021

12:00 >> 11:45

0

Ugovor je potpisan na tri godine, a cilj je stvaranje kvalitetnijeg novinarstva

Google počinje da plaća sadržaje medija koji su u vlasništvu Ruperta Mardoka
Copyright Pixabay

Kompanija Google je potpisala ugovor s direktorom i vlasnikom jednog od najvećih svetskih medijskih koncerna News Corp Rupertom Mardokom, kojim se obavezala da će plaćati sadržaje koje plasiraju mediji u njegovom vlasništvu.

News Corp je vlasnik američkog lista The Wall Street Journal, kao i Fox korporacije, britanskih medija The Sun i The Times i brojnih medija u Australiji koji se trenutno nalaze pod koncernom News Corp Australia.

Mardok je obavestio javnost, nakon potpisivanja ugovora, da će njegovi mediji deliti svoje priče sa kompanijom Google, za šta će im biti isplaćene značajne svote novca.

– Ovo je cilj naše kompanije već više od deset godina i zadovoljan sam što se uslovi trgovine menjaju, ne samo za News Corp, već i za svakog izdavača – rekao je Robert Tomson, izvršni direktor kompanije News Corporation.

Pixabay

Mardok već nekoliko godina unazad poziva Google i druge platforme da na ovaj način učestvuju u stvaranju kvalitetnog novinarstva. Pritisci su se pojačali krajem 2020. godine, naročito u Australiji, koja je postala prva zemlja koja je aktuelizovala ovo pitanje, a ovaj ugovor je potpisan samo nekoliko dana pre sednice vlade u Australiji na kojoj bi trebalo da se ozvaniči plaćanje sadržaja.

Profimedia

Google je prošle godine najavio kako bi mogao početi sa plaćanjem visokokvalitetnih medijskih sadržaja širom sveta i zbog toga je pokrenuo novi projekat pod nazivom Google News Showcase.

Prema zvaničnim podacima, ugovor između News Corp-a i kompanije Google potpisan je na tri godine i navedeno je da će obe kompanije sarađivati na izradi pretplatničke platforme, deliti prihod od oglašavanja i ulagati u video-novinarstvo na YouTube kanalu.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike