Flaster manji od nokta: Dozira lekove i izvlači telesne tečnosti za dijagnostiku

26.02.2021

12:00 >> 00:35

0

Bezbolan, organski i biorazgradivi flaster biće spas za one koji se boje igle

Flaster manji od nokta: Dozira lekove i izvlači telesne tečnosti za dijagnostiku
Copyright Pixabay

Naučnici sa japanskog Univerziteta Tohoku razvili su uređaj koji napaja biobaterija i koji može dozirati lekove duž čitave površine kože, ali i uzimati uzorke telesnih tečnosti radi dijagnostike.

Tim predvođen Matsuhikom Nishizavom razvio je uređaj koji je manji od nokta i koji u sebi ima mrežu poroznih mikroigala. Ove iglice su međusobno povezane cevčicama koje služe ili za ubrizgavanje lekova ili izvlačenje telesne tečnosti.

Već odavno postoje komercijalizovani flasteri koji mogu unositi lekove bazirane na malim molekulama i koji se koriste za doziranje postoperativnih analgetika ili za lečenje migrena. Japanski flaster se razlikuje po tome što može da dozira i velike molekule a Nishizava ističe da je to postignuto promenom veličine iglica.

Pixabay

Porozne mikroiglice duge su 250 mikrona, što je otprilike širina tri vlasi ljudske kose. Ipak, to je dovoljno za ubod a da se ne ošteti spoljni sloj kože, krvni sudovi ili mreža nerava pod kožom.

Uređaj se napaja biobaterijom, koja se sastoji od četiri elektrode i koja hemijsku energiju, dobijenu tako što enzimi obrađuju šećer i atmosferski kiseonik, pretvara u električnu energiju. Biobaterija i mreža poroznih mikroigala nalazi se na lepljivom flasteru koji je manji od vizit karte.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike