Tehnologijom protiv rupa: Nemci isprobavaju sistem grejanja i hlađenja puteva

18.08.2021

12:30 >> 12:21

0

Ideja je da se ugrade cevi kroz koje prolazi geotermalna voda

Tehnologijom protiv rupa: Nemci isprobavaju sistem grejanja i hlađenja puteva
Copyright Pixabay

Kako leti, tako i zimi, vozači muku muče s rupama na putevima koje su nastale zbog visokih ili niskih temperatura. U svetu je to jedan od većih problema koje pokušavaju da reše na ekološki način. Tako se u nekim zemljama umesto soli zimi koristi voda od ukiseljenih krastavaca, a u SAD prave puteve od recikliranih plastičnih boca. Intenzivno se koriste i 3D tehnologija i veštačka inteligencija.

Pročitajte i ovo:

Nemci su došli na sasvim drugačiju ideju – planiraju da klimatizuju puteve. Nova tehnologija bi trebalo da osigura dugotrajnije puteve, bez rupa i pukotina.

Američko automobilsko udruženje procenilo je da je tokom pet godina 16 miliona vozača u Sjedinjenim Državama pretrpelo štetu od rupa na svojim vozilima, što je šteta od oko tri milijarde dolara godišnje. U Indiji godišnje u nesrećama koje su izazvane rupama na putu strada 3.000 ljudi. U Velikoj Britaniji procenjeno je da bi troškovi popravljanja svih puteva sa rupama koštalo 12 milijardi funti.

Građevinski radovi su već počeli na saobraćajnici Keln – Istok, gde će se prvo testirati novi sistem. Ideja je da se ugrade cevi kroz koje prolazi geotermalna voda i tako pomaže leti u hlađenju, a zimi u grejanju.

Pixabay

Paralelno se testira još jedna tehnologija. Biće izgrađeno pet ispitnih polja i jedno referentno polje u dužini od 55 metara. Svako polje ima različite sisteme kontrole temperature puta. Dva polja će koristiti vodu, a tri će imati vazdušne komore.

Pročitajte i ovo:

Dejstvo ovog svojevrsnog klima-uređaja će se pratiti kroz naredne tri godine preko senzora temperature i termovizijskih kamera.

Pokaže li se ovakav sistem delotvornim, velike su šanse da će da bude ugrađen na najkritičnijim deonicama, kao što su, recimo, izlazak iz tunela ili mostovi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike