YouTube uvodi novu opciju za kratke personalizovane video-sadržaje inspirisanu TikTokom

16.08.2023

17:44

0

Svaki video-klip u ovom nizu pruža uvid u rad umetnika, muzički video i osećaj pesme koja vam je preporučena

YouTube uvodi novu opciju za kratke personalizovane video-sadržaje inspirisanu TikTokom
YouTube - Copyright Pixabay

YouTube uvodi novu opciju personalizovanog videa u stilu TikToka nazvanu "Uzorci", saopštila je kompanija u ponedeljak. 

Svaki video-klip u ovom nizu pruža uvid u rad umetnika, muzički video i osećaj pesme koja vam je preporučena. Kao što je slučaj sa TikTokom i drugim sličnim servisima za kratke video-sadržaje, korisnici mogu vertikalno prevlačiti po novom nizu "Uzoraka" kako bi otkrivali pesme i muzičke video-klipove.

Pixabay
 

 

Brendon Bilinski, jedan od direktora za upravljanje proizvodom u YouTube-u, rekao je za TechCrunch u intervjuu da kompanija primećuje da korisnici sve više otkrivaju muziku putem kratkih video-sadržaja.

"Jedan od najvažnijih saznanja koje smo stekli poslednjih nekoliko godina je da svi korisnici, ali posebno mlađi korisnici, sve više otkrivaju muziku putem kratkih video-sadržaja", rekao je Bilinski. "Prijatelji i porodica su uvek na prvom mestu. Ako pitate ljude kako otkrivaju muziku, uvek kažu da su to prijatelji i porodica, ali upravo su kratki video-sadržaji nedavno postali vrlo blizu drugog mesta. Mi smo tu spoznaju uzeli i odlučili da napravimo iskustvo otkrivanja usmereno na kratke video-sadržaje, fokusirano isključivo na muziku."

Opcija "Uzorci" koristi YouTube-ov katalog zvaničnih muzičkih video-klipova i snimaka uživo kako bi napajala ovaj niz sadržaja. Umesto jednostavnog prevlačenja kroz beskrajne pesme, ovaj niz takođe podstiče korisnike da interaguju sa pesmom i kliknu kako bi pogledali ceo muzički video ili snimak uživo. Drugim rečima, YouTube Muzika koristi kratke video-klipove kako bi promovisala otkrivanje dugih video-sadržaja na platformi, istovremeno pomažući korisnicima da otkriju novu muziku.

Kada prevlače po nizu "Uzorci," korisnici mogu dodati pesmu u svoju kolekciju, podeliti je sa drugima, napraviti plejlistu, posetiti stranicu albuma, pokrenuti novu radio stanicu ili koristiti pesmu da naprave "Short".

"Niz predstavlja sveobuhvatnu kolekciju muzike koja je povezana sa vašim ukusima", rekao je Bilinski. "Fokus je na otkrivanju, ali zasnovanom na tome šta slušate. Prilično je raznovrsno, ukoliko su ukusi korisnika raznovrsni. Takođe želimo da vam pokažemo stvari koje niste videli ili čuli ranije. Takođe ćemo vam prikazati neke video-sadržaje muzike koje ste već slušali, ukoliko niste videli video."

Lansiranje nove opcije podseća na TikTok stil otkrivanja sadržaja koje je Spotify uveo ranije ove godine. Ove opcije omogućavaju korisnicima da dobiju uvid u album, plejlistu ili singl kombinovanjem audio zapisa sa videom. Koncept iza oba YouTube Muzike i Spotify-jevih nizova je otkrivanje putem vizuelnog aspekta na način koji se uzima iz popularnog formata TikToka.

Na pitanje da li YouTube planira da lansira dodatne video-nizove, Bilinski je rekao da kompanija istražuje tu opciju kao sledeći korak, ali je napomenuo da je YouTube Muzika želela da počne sa širokim i jednostavnim nizom pre nego što uvede više. YouTube Muzika planira da istraži kako ovakav tip otkrivanja putem kratkih video-sadržaja može biti inkorporiran u druge delove aplikacije i namerava da predstavi nova iskustva koja će olakšati otkrivanje novih umetnika i njihove muzike.

Nova kartica "Uzorci" počinje da se uvodi danas korisnicima YouTube Muzike na obe platforme, iOS-u i Androidu, širom sveta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike