Amazonova Alexa bi mogla zvučati kao vama draga preminula osoba

25.06.2022

09:00

0

Autor: 24sedam

Tehnologija obećava mogućnost da „sećanja traju“ oponašajući glas svakoga koga čuje

Amazonova Alexa bi mogla zvučati kao vama draga preminula osoba
profimedia-0412252981 - Copyright Profimedia

Amazon planira da omogući korisnicima da glasove preminulih voljenih osoba pretvore u digitalne asistente, piše The Guardian.

Kompanija razvija tehnologiju koja će omogućiti digitalnom asistentu Alexi da oponaša glasove koje čuje iz raznih audiozapisa.

Iz Amazona tvrde da će njihova veštačka inteligencija moći da imitira nečiji glas nakon što presluša samo minut snimljenog glasa. Dodaju da je tokom pandemije mnogo ljudi izgubilo voljene osobe te da je to bio jedan od podsticaja za ovakvu ideju.

U pitanju je tehnologija koja obećava mogućnost da „sećanja traju“ oponašajući glas svakoga koga čuje, poručuju iz ove kompanije.

Profimedia
 

Na Amazonovoj godišnjoj MARS konferenciji, kompanija je pokazala demo u kojem Alexa čita priču za laku noć detetu koristeći glas njegove pokojne bake.

Osim detalja o tome kako ova nova veštačka inteligencija funkcioniše, na Internetu se već raspravlja o etici takvog alata.

Profimedia
 

I dok iz Amazona kažu da na ovaj način žele da iskoriste veštačku inteligenciju, druge kompanije su nešto skeptičnije prema čitavoj ideji. Samo nekoliko sati pre nego što je Amazon objavio svoje planove, Microsoft je objavio nova etička pravila za veštačku inteligenciju koja postavljaju stroga ograničenja na to ko može da stvara sintetičke glasove i kako bi ti glasovi mogli biti korišćeni.

"Lako je zamisliti da bi se ovakvo nešto moglo koristiti za lažno predstavljanje i zavaravanje slušaoca", upozoravaju stručnjaci.

 Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike