Zamke koje treba izbeći prilikom razgovora za posao

08.06.2021

12:30 >> 10:26

0

Bez obzira na to koliko iskustva imate, od neprocenjive je važnosti znati kako se pravilno pripremiti za razgovor za posao

Zamke koje treba izbeći prilikom razgovora za posao
Copyright Profimedia

Ako ste ikada napustili razgovor za posao misleći: „Mogao sam to i bolje“, niste jedini. Čak i ljudi sa dugogodišnjim iskustvom ne znaju uvek najbolje da se „prodaju“.

Svi grešimo, i to je sasvim u redu. Međutim, najbolje je da na sledećem razgovoru za posao ne radite sledeće:

Profimedia

Mada se podrazumeva da na razgovor za posao ne smete kasniti, nije preporučljivo ni stići previše rano. Naravno, ako zakasnite, verovatno ste odmah izgubili svaku šansu, ali dolazak mnogo ranije takođe nije nešto što će ostaviti dobar utisak na potencijalnog poslodavca, pre će to doživeti kao vršenje pritiska. Zlatno pravilo s kojim nećete pogrešiti – dođite tek pet minuta ranije.

Od anksioznosti pri razgovoru za posao pati 17 procenata od 1.000 anketiranih kandidata starosti između 18 i 54 godine. Dodatnih 15 procenata se plaši da će biti prekvalifikovani, još 15 procenata strahuje da neće znati odgovor na sva pitanja, a njih 14 procenata strahuje od kašnjenja.

Razgovor za posao je podijum za otkrivanje. Pokažite svoje znanje, talente i veštine i dokažite ih na nekim primerima. To je jedini način na koji možete zaraditi neki adut. I pri tome, ne budite arogantni, već jasno pokažite da ste otvoreni za nova znanja i iskustva kroz rad sa timom iskusnih ljudi.

Profimedia

Jedna od najvećih grešaka koju kandidati prave je nedovoljna priprema za intervju za posao. Najčešća zamerka je odlazak na razgovor sa poslodavcem bez ikakvog predznanja o kompaniji za koju želite da radite. Savet je da uplovite na jedan dan u svet firme u kojoj konkurišete za posao. Pregledajte internet stranicu kompanije i pretražite sve što se o njoj može naći.

Profimedia

Izbegavanje kontakta očima, nedostatak samopouzdanja u davanju odgovora i mlako rukovanje tipične su i najčešće greške. U većini životnih uloga, pa i u konkurisanju za neki posao, međuljudske veštine su važne, pa se morate potruditi da sebe predstavite kao izuzetno samopouzdanu osobu, čak i ako ste nervozni.

Profimedia

Intervju za posao je obično vreme za međusobno upoznavanje. Naravno, prirodno je da ste radoznali i da želite što pre znati na koliku platu možete računati, ali i tu treba biti obazriv. Zahtevanje previsokih iznosa na startu pregovora možda neće naići na odobravanje. Umesto toga možete navesti svoja očekivanja, pod uslovom da su realna.

I znajte da će većina poslodavaca odlučiti da li da vas zaposli već u prvih od pet do petnaest minuta razgovora. To znači da imate vrlo malo vremena za ostavljanje što boljeg utiska.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike