Običaji za stolom: Ne ostavljajte napojnicu u Japanu, a u Francuskoj ne delite račun

08.06.2021

09:30 >> 13:31

0

Od zemlje do zemlje se razlikuju običaji za stolom

Običaji za stolom: Ne ostavljajte napojnicu u Japanu, a u Francuskoj ne delite račun
Copyright Pixabay

Ponovo nam se pruža mogućnost da putujemo, i dok pravimo planove o tome gde ćemo prvo otići, nije naodmet da se podsetimo pravila ponašanja za stolom.

Običaji se poprilično razlikuju od zemlje do zemlje, naročito po pitanju davanja napojnice. Negde to može biti uvreda, a negde vas mogu smatrati nevaspitanim.

Dok je u Nemačkoj i Austriji potpuno normalno da svako plati svoj deo računa, u Francuskoj je to uvreda. U toj zemlji nikada nemojte gristi hleb, već ga lomite komad po komad. Takođe, ruke se uvek drže na stolu, nikako u krilu.

Pixabay

U Italiji se daje napojnica u iznosu od pet do 10 odsto. U toj zemlji je nepristojno seći špagete nožem, tražiti dodatni sir i stavljati ga na picu. Običaj u Italiji je da se posle obroka pije espreso, koji pomaže varenju.

U Portugaliji na stolu nikada nećete zateći so i biber, i nemojte ni slučajno da ih tražite. Time ćete uvrediti kuvara, jer mu tako stavljate do znanja da jelo nije pripremljeno kako treba. Uobičajena napojnica koja se daje u toj državi je 10 odsto.

Ali zato napojnicu nikada nemojte davati u Japanu. To je za njih uvreda, kao i ostavljanje prekrštenih štapića. Nepristojno je i lizati štapiće i ostavljati ih zabodene u hranu. Nije pristojno ni dodavati hranu štapićima, jer se to praktikuje samo na sahranama.

Nemojte se čuditi ni što u Japanu nećete dobiti kašiku za supu, jer se ona pije direktno iz činije, uz što glasnije srkanje. Time glasno hvalite kuvara.

Pixabay

U Kini se, kao i u Japanu, ne ostavlja napojnica. U toj zemlji očekuju da uvek stignete na vreme i da budete lepo obučeni, jer time iskazujete poštovanje prema onome sa kim ćete ručati.

Neučtivim smatraju “kopanje” po hrani, ali zato slobodno glasno podrignite. To se smatra velikim komplimentom za kuvara. Nemojte pojesti sve iz tanjira, jer će domaćin pomisliti da se niste dobro najeli i dodatno će vam sipati hranu u tanjir. Isto važi i za čaj.

Pixabay

A u Indiji je potpuno suprotno. U toj zemlji u tanjir treba da stavite samo onoliko hrane koliko možete da pojedete, jer se ostavljanje jela smatra nepoštovanjem.

Pre nego što sednete za sto obavezno dobro operite ruke, a naročitu pažnju obratite na nokte. Ne nadajte se escajgu, jer se u Indiji uglavnom jede desnom rukom, dok se leva smatra nečistom.

U Tajlandu se sva jela serviraju odjednom, i uobičajeno je da se sve deli i jede iz iste činije. Noževe nećete dobiti, a viljuška vam služi samo kao pomoć da u kašiku stavite hranu. Smatraće vas nepristojnim ako uzmete poslednji zalogaj iz činije.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike