Liverpul nije više na listi svetske baštine: Moderne zgrade narušile autentičnost dokova (FOTO)

23.07.2021

09:30 >> 10:39

0

Grad je 2004. godine stavljen na listu zbog atraktivnih dokova iz doba kraljice Viktorije

Liverpul nije više na listi svetske baštine: Moderne zgrade narušile autentičnost dokova (FOTO)
Copyright Pixabay/Liverpul

Engleski grad Liverpul uklonjen je sa Uneskove liste svetske baštine zbog novih građevina koje kvare atraktivnost dokova iz viktorijanskog doba. Odluka je doneta nakon tajnog glasanja odbora na sastanku u Kini.

Pročitajte i ovo:

Liverpul, koji je uvršten na listu 2004. godine, uklonjen je, kako je navedeno u obrazloženju, jer moderne zgrade narušavaju autentičnost i integritet grada, prenosi Rojters.

Liverpul je na listu uvršten kao jedna od najvažnijih luka tokom 18. i 19. veka, jedinstvene arhitektonske lepote.

Gradonačelnica Liverpula Džoan Anderson rekla je da je za nju odluka da se Liverpul ukloni sa liste neshvatljiva i da će se žaliti.

– Izuzetno sam razočarana i zabrinuta. Naša lokacija nikada nije bila u boljem stanju, jer je uloženo na stotine miliona funti – navela je ona.

Gradonačelnica je rekla da će sarađivati sa vladom kako bi se uložila žalba, jer, kako je rekla, niko iz organizacije Uneska celu deceniju nije posetio grad i video ga svojim očima.

Pročitajte i ovo:

To je treće mesto na svetu koje je uklonjeno sa liste. Osim Liverpula, Oriks, omansko arapsko svetilište, uklonjeno je 2007, a drezdenska dolina Elbe 2009, zbog izgradnje mostova na toj reci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike