Čak 168 slova: Srbi obožavaju ovaj neverovatan grad, a ne znaju da mu je zvanično ime najduže na svetu i u Ginisovoj knjizi rekorda

12.05.2024

19:09

0

Autor: K. O.

Zahvaljujući nedavnom snimku sa Instagrama, o njegovom imenu se priča ovih dana

Čak 168 slova: Srbi obožavaju ovaj neverovatan grad, a ne znaju da mu je zvanično ime najduže na svetu i u Ginisovoj knjizi rekorda
Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Jedan azijski grad drži Ginisov svetski rekord za najduži naziv mesta, što odražava njegovu bogatu prošlost, mitologiju i ulogu kraljevskog centra.

Ovaj užurbani, živahan grad često može biti neodoljiv, što se čini da se ogleda u njegovom neverovatno dugačkom punom imenu, koje je nedavno povratilo slavu putem snimka na Instagramu.

Sa 168 slova, ime grada se često skraćuje u ono što se može prevesti kao „Grad anđela“.

Glavni grad Tajlanda, Bangkok, lokalno stanovništvo vrlo retko naziva tim imenom. U stvari, oni u udaljenim provincijama možda nikada nisu ni čuli da se to tako zove.

Umesto toga, njegovo zvanično ime je Krung Thep Maha Nakhon, ili jednostavno Krung Thep.

24sedam/Ivan Pavlović
 

Čak je i ovo znatno duže od njegovog najpoznatijeg imena. Ipak, azijski grad drži Ginisov svetski rekord za najduži naziv mesta, sa 168 slova.

Puno ime glasi: „Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Aiuthaia Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchanivet Mahasathan Amon Piman Avatan Sathit Sakkathattiia Vitsanukam Prasit“.

Ovo otprilike znači: „Grad anđela, veliki grad besmrtnika, veličanstveni grad od devet dragulja, sedište kralja, grad kraljevskih palata, dom inkarniranih bogova, koji je podigao Višvakarman po Indrinom nalogu“.

24sedam/Ivan Pavlović
 

A nedavno je to postalo viralno zbog popularnog video snimka na Instagramu, koji prikazuje turističkog vodiča u autobusu punom turista koji govori puno ime grada. Snimak je podelila Vovie Jane Demerre.

Bangkok je bio prvobitno mesto glavnog grada i nalazio se zapadno od reke Čao Praja, u današnjem Tonburiju. Godine 1782, kralj Rama I odlučio je da se preseli na odbranjiviju lokaciju preko reke. Čini se da stranci nikada nisu sustigli ovaj potez i staro ime se zadržalo. Imajući to u vidu, glavni grad je sada toliko veliki da je od tada progutao nekada nezavisni Thonburi.

Puno ime se zapravo ne koristi, ali se može videti na natpisima kao deo turističke kampanje glavnog grada. U međuvremenu, Krung Thep Maha Nakhon se obično nalazi u zvaničnim dokumentima, uključujući registarske tablice automobila.

24sedam/Ivan Pavlović
 

Impresivan broj meštana može da izgovori celo ime, ali mnogi možda ne znaju šta ono znači. Mnoge reči su arhaične i više se ne koriste u savremenom tajlandskom jeziku, jer su ukorenjene u paliju i sanskritu, prenosi Express.co.uk.

24sedam/Ivan Pavlović
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike