Izgleda kao nešto što bi napravio četvorogodišnjak od plastelina: Da li je ovo najružnija fontana na svetu, a plaćena papreno

16.11.2023

20:14

0

Autor: K. O.

Ljudi na mrežama tvrde da je ovo umetničko delo naružilo grad

Izgleda kao nešto što bi napravio četvorogodišnjak od plastelina: Da li je ovo najružnija fontana na svetu, a plaćena papreno
Copyright Profimedia

Nedavno otkrivena fontana u glavnom gradu Austrije, koja je osmišljena kao deo proslave 150 godina modernog bečkog vodovoda, postala je predmet mnogih kritika i podsmeha na internetu. Ubrzo je zahvaljujući mrežama proglašena i za najružniju fontanu na svetu.

Nazvana je "WirWasser Brunnen” ("Our Water fountain" - Naša vodena fontana) u čast 150. godišnjice dovođenja pijaće vode sa Alpa. 

Ova fontana, čija je vrednost neverovatnih 1,8 miliona evra, naručena je od strane gradskih vlasti koje predvodi levičarski gradonačelnik Majkl Ludvig, a svečano je predstavljena 24. oktobra. Neobičan dizajn fontane sa 33 humanoidne skulpture postavljene u krug osmislio je bečki umetnički kolektiv po imenu Gelitin. Ideja im je bila da ovaj dizajn simbolizuje "zajedničku odgovornost za vodu" kao dragoceni resurs.

Profimedia
 

Iako su političari hvalili ovu fontanu kao "izvanredan dizajn inspirisan stvarnim svetom", kritičari nisu imali tako pozitivno mišljenje, izražavajući svoje nezadovoljstvo na internetu.

 

 

Slike i snimci fontane su munjevito počeli da kruže internetom i mrežama odmah nakon otkrivanja, a korisnici su bili zapanjeni, opisujući umetničko delo kao "najružniju fontanu" koju su ikada videli. Neki su čak primećivali figuru sličnu Mišlenovom gumenom čoveku među skulpturama.

Bilo je i onih koji su kritikovali vlast zbog trošenja 1,8 miliona evra poreskih obveznika na izgradnju ove fontane.

Profimedia
 

"Izgleda kao nešto što bi napravilo četvorogodišnje dete od plastelina", "Ovo je način na koji se troši novac građana Beča", "Ova fontana me motiviše da je redizajniram", "Ovo je primer lošeg upravljanja umetnošću i kulturom", samo su neki od komentara.

 

 

Herbert Kickl, lider desničarske Slobodarske partije, krivi socijaldemokrate za narušavanje imidža Beča zbog izgradnje "luksuzne fontane sa ružnim figurama".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike