Kipar ima novu atrakciju koja je raj za ronioce: Podvodni muzej sa 130 skulptura (FOTO)

14.08.2021

14:00 >> 14:01

0

Umetnik muzej naziva podvodnom šumom koja je puna skulptura drveća, dece i neobičnih likova

Kipar ima novu atrakciju koja je raj za ronioce: Podvodni muzej sa 130 skulptura (FOTO)
Copyright Profimedia/Podvodni muzej u Aja Napi

Vajar Džejson Dekar Tejlor u svetu je poznat po neverovatnim podzemnim muzejima a njegov novi projekata nalazi se na svega 200 metara od obale grada Aja Napa i to je prvi podvodni muzej Na Mediteranu.

Pročitajte i ovo:

Svojevrsna podvodna šuma, kako je muzej opisao njegov autor Džejson Dekar Tejlor, puna je skulptura drveća, dece koja se igraju i drugih neobičnih likova koje izbliza mogu da pogledaju ronioci koji su platili kartu za ovo neverovatno iskustvo.

Profimedia/Podvodni muzej u Aja Napi

Kao i svi drugi slični Tejlorovi projekti, i ovaj ne služi samo da pruži dobru zabavu posetiocima podvodnog muzeja, već i da obezbedi adekvatno stanište za morske životinje jer su sve skulpture napravljene od pH neutralnog materijala, kako ne bi došlo do negativnih efekata po lokalno okruženje.

Plan je i da one postanu novi dom za živi svet u ovom delu Sredozemlja, koji je već decenijama ugrožen. Vremenom će morska biomasa pokriti skulpture, što će privući razna morska stvorenja i učiniti ovaj podvodni muzej još interesantnijim.

Pročitajte i ovo:

-Iskreno verujem da će Džejsonova umetnička dela biti pravi raj za mnoge morske životinje i da će doprineti razvoju biodiverziteta u ovoj sredini, izjavio je Marin Argiru, direktor kiparskog Odeljenja za ribarstvo i istraživanje mora.

Vajar Džejson Dekar Tejlor je do sada postavio više od hiljadu skulptura pod vodom, od Meksičkog zaliva do Norveških fjordova i Velikog koralnog grebena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike