Aparat koji može da nanjuši tumore

19.09.2020

18:00 >> 12:54

0

Autor: S.K.

Elektronski nos dao je zadovoljavajuće rezultate u otkrivanju tumora jajnika

Aparat koji može da nanjuši tumore
Copyright Profimedia

Nacionalni Instituta za tumore i Državni univerzitet u Milanu su u naučnom časopisu “Kanser” objavili rezultate istraživanja prema kojem je aparat “Elektronski nos”, koji je već testiran za otkrivanje raka prostate, dao dobre rezultate u otkrivanju tumora jajnika, prenosi RTS.

Frančesko Raspaljezi, direktor Odeljenja za ginekološku onkologiju Nacionalnog Instituta za tumore u Milanu i prvi autor objavljenog istraživanja rekao je za list Korijere dela Sera da prisustvo tumora dovodi do serije promena u metabolizmu čemu sledi oslobađanje isparljivih organskih supstanci.

-To su praktično tragovi bolesti sadržani u dahu u obliku isparljivih molekula. Elektronski nos nam pomaže da primetimo prisustvo ovih supstanci u dahu žena koje imaju rak jajnika i koji je na ovaj način moguće otkriti. Naše istraživanje je dalo obećavajuće rezultate za rano otkrivanje tumora koji nas navode da i dalje istražujemo, ističe Raspaljezi.

Profimedia

Ovo istraživanje, koje je trajalo 13 meseci, sproveli su milanski istraživači na 251 ženi koje su bile podeljene na tri grupe – 86 žena je imalo karcinom jajnika, 57 je benigne tumore a 114 je bilo zdravo.

-Test je uspeo da identifikuje sve pacijentkinje koji su imali tumor na jajniku i iz tog razloga verujemo da ‘e-nose’ (to je za sada naziv testa) može biti korisna i neinvazivna tehnika za otkrivanje tumora na jajnicima, objasnio je Raspaljezi.

Ova vrsta raka je još uvek često smrtonosna jer se kasno otkriva s obzirom da na samom početku ne daje neke posebne simptome a kada se otkrije često je kasno jer je već metastazirao na ostale organe. Mnogi eskperimenti su pokazali da zdrave ćelije imaju drugačiji miris od bolesnih. To je skoro neprimetna promena, ali se oseća na samom početku bolesti i omogućava da se odmah interveniše čime se sprečava da se bolest razvije. Na ovaj način je otkriveno da su psi u stanju svojim njuhom da njuhom otkriju karcinom prostate u početnom stadijumu.

Istraživači ukazuju na to da žene između 50 i 56 godina (najčešća dob obolelih) moraju da obrate pažnju na simptome koji traju sedmicama kao što su sitost iako nisu ništa jele, nadutost stomaka, presecanje u donjem delu stomaka, česta potreba za odlaskom u toalet, povremena krvarenja, zatvor ili dijareja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rts.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike