Ne krećite na put bez maske

20.09.2020

19:00 >> 12:32

0

Pandemija menja pravila tokom putovanja

Ne krećite na put bez maske
Copyright FOTO TANJUG/ TIJANA RADOJKOVIC/ nr

Pandemija virusa kovid-19 promenila je način na koji se putuje avionom, jer su sada obavezne maske. Na snazi su i neke druge preventivne mere, kako na aerodromima tako i tokom leta. Ali i to zavisi od aerodroma do aerodrom: negde se primenjuju striktne mere i vrše ozbiljne zdravstvene kontrole i testiranja putnika pre ulaska u avion, dok negde to nije obavezno.

Aviokompanije preduzimaju i druge preventivne mere. Tako su obavezne dezinfekcije putničkih kabina nakon svakog leta, a mnogi prevoznici su na kratkim i srednjim letovima ukinuli posluženje.

Na aerodromima u Milanu, Frankfurtu i Beogradu insistira se na korišćenju zaštitnih maski i držanju bezbedne distance od barem metar i po među ljudima. Pravilo da se svim putnicima meri temperatura koje je važilo tokom ranijih meseci pandemije, se ne primenjuje, navodi izveštač Tanjuga nakon leta iz Italije ka Nemačkoj, a zatim iz Nemačke ka Srbiji.

FOTO TANJUG/ TIJANA RADOJKOVIC/ nr

Uprkos ranijim idejama da srednja sedišta tokom leta ostanu prazna zbog bezbedne fizičke distance, mnoge aviokompanije, suočene s teškim finansijskim posledicama pandemije, ga ne poštuju. Kompanije prodaju sva mesta u avionu, što je bio slučaj i na letovima Lufhanze iz Milana do Frankfurta i iz Frankfurta do Beograda, jer su skoro sva sedišta u avionu bila popunjena.

Na aerodromima u Milanu i Frankfurtu insistira se na korišćenju zaštitnih maski i držanju distance među ljudima od najmanje metar i po, dok na avioletovima koji su maltene potpuno popunjeni nema distanciranja, a maske se mogu skloniti sa lica kada kabinsko osoblje poslužuje hranu i piće.

Nemačka aviokompanija Lufthanza je od 1.septembra uvela pravilo da putnici mogu da putuju bez maske ukoliko imaju sa sobom negativan test na korona virus, uzet ne više od dva dana pre leta, kao i lekarsko uverenje.

-Ugostitelji u Milanu poštuju pravila u borbi protiv kovida-19. U hotelu u blizini aerodroma svim gostima se meri temperatura termoskenerima, pa čak i u pojedinim restoranima u glavnom gradu Lombardije, međutim ne i na milanskom aerodromu Linate, navodi izveštač po dolasku u Beograd uoči uvođenja novih mera nadzora.

Mnogi ljudi suočavaju se s dilemom da li da se posle višemesečnih restriktivnih mera odluče za putovanje van svoje države ili da ostanu kod kuće zbog straha da će satima biti zatvoreni u avionu sa drugim ljudima. Prethodnih šest meseci pravila u borbi protiv kovida-19 menjala su se veoma brzo, pa su i putovanja, poslovna ili privatna, bila neizvesna.

Srbija je na početku pandemije zabranila dolaske iz Italije, koja je tada bila jedna od najteže pogođenih zemalja virusom kovid-19, a zatim je Italija, nakon kratkog perioda kada je bilo dozvoljeno putovanje iz jedne zemlje u drugu, u julu zatvorila granice za državljane Srbije.

Male su šanse da se zarazite u avionu

Virus se najlakše i u najvećoj meri prenosi kapljicama koje zaražena osoba izbacuje iz usta dok priča, kija ili kašlje. Ukoliko svi putnici i osoblje na letu nose maske, šanse da se zarazite su minimalne. Tu su i moćni avionski filteri za prečišćavanje vazduha. Oni mogu vazduh iz kabine da kompletno prečiste i do 15 puta za sat vremena. Na ovaj način eliminišu se preostale sitne aerosolne čestice i ne dozvoljavaju da se one u vazduhu dugo zadrže.

FOTO TANJUG/ TIJANA RADOJKOVIC/ nr

 

Šta sada smete da unesete u avion

U ručni prtljag možete da spakujete dezinfekciono sredstvo u pakovanju u kome ste ga kupili. Ono ne sme da sadrži više od 70 odsto alkohola i mora biti zapakovano u pojedinačna pakovanja zapremine ne veće od pola litre.

Aerodromi i aviokompanije u velikim gubicima

-IATA (Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj9 predviđa da će međunarodni avio-prevoznici ove godine imati ukupno 84 milijarde dolara gubitka

-Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” je tokom prvih sedam meseci ove godine opslužio 1,12 miliona putnika, što predstavlja pad od 66,4 odsto na međugodišnjem nivou

-Prema procenama Eurostata turizam u Evropi je opao za čak 75%.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike