Muzika koju stvara priroda! Zvuk šume bambusa je toliko važan da ga je vlada Japana zaštitila zakonom

19.10.2022

18:32

0

Smatra se jednim od najlepših prirodnih prizora u zemlji

Muzika koju stvara priroda! Zvuk šume bambusa je toliko važan da ga je vlada Japana zaštitila zakonom
profimedia-0579365262 - Copyright Profimedia

U predgrađu japanskog grada Kjota, nalazi se bambusova šuma Arašijama ili Sagano kako je još nazivaju. Još od drevnih vremena ovo mesto je bila omiljena destinacija prinčeva, koji su ovde dolazili da pronađu svoj unutrašnji mir. Danas je jedna od omiljenih turističkih destinacija. 

Na samo 30 minuta vožnje od užurbanog centra grada prostire se šuma ispunjena visokim stablima bambusa od kojih neka dostižu i do 40 metara u visinu. U pojedinim delovima njihova "krošnja" je toliko zbijena i gusta da sunčeva svetlost ne dopire do staza koje krivudaju svuda naokolo. Ipak, ono što najviše očarava u vezi ove šume je - zvuk. 

Profimedia
 

Iako je lepota bambusa ono što privlači mase, ti izraziti šuštavi zvuci postali su atrakcija sami po sebi.

Pre nekoliko godina, Ministarstvo životne sredine uključilo je šumu bambusa Sagano na svoju listu „100 zvučnih pejzaža Japana“ -- izbor svakodnevnih zvukova koji imaju za cilj da ohrabre lokalno stanovništvo da zastane i uživa u muzici prirode.

Profimedia
 

Dok vetar prolazi kroz gusto zbijene biljke, drvo se savija i škripi, lišće šušti, a debla se sudaraju stvarajući sporo melodični zvuk. On je toliko poznat i važan u Japanu da ga je vlada ove države zaštitila.

Šuma bambusa je posebno popularna među mladim japanskim parovima koji obučeni u kimono dolaze da prošetaju i fotografišu se.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike