Kada vam neko kaže „tuga mi je velika, velika k'o Rusija“, znajte da je najveća na svetu

30.10.2020

18:00 >> 12:26

0

Šta je to sve naj u najvećoj zemlji na svetu

Kada vam neko kaže „tuga mi je velika, velika k'o Rusija“, znajte da je najveća na svetu
Copyright Pixabay

Sa površinom od 17.075.400 kilometara kvadratnih i to na dva kontinenta, Rusija je najveća država na svetu. Zbog tako velike površine, do pre nekoliko godina imala je 11 vremenskih zona ali je vlast odlučila da se taj broj smanji na 9.

Rusija se, kao i Kina, graniči sa 14 zemalja i ima nadužu zemljanu granicu. Njeni susedi su Azerbejdžan, Belorusija, Kina, Estonija, Finska, Gruzija, Kazahstan, Severna Koreja, Litvanija, Letonija, Mongolija, Norveška, Poljka i Ukrajina.

Rusija ima 37.000 kilometara morske obale i izlazi na tri okeana: Atlantski, Severni leden i Tihi okean. Vodenu granicu deli sa Japanom u Ohotskom moru, a sa Aljaskom preko Beringovog prolaza. Pored toga, Rusija izlazi na Barencovo, Beringovo, Crno, Japansko, Istočnosibirsko, Čukotsko, Karsko, Laptevsko, Ohotsko, Azovsko i Belo more.

U ovako velikoj zemlji železnica ima najveću ulogu u prevozu ljudi i robe. Železnička mreža ima 87.000 km pruga u javnoj upotrebi i 63.000 km industrijskih pruga. Najduža svetska železnička pruga, 9.289 km duga Transsibirska železnica povezuje Moskvu i Vladivostok na Tihom okeanu. Ova magistrala povezuje dva dela sveta, 12 oblasti i 87 gradova. Čitav put bez prekida bi trajao 152 sata i 27 minuta.

Pixabay

Rusiji pripada najdublje jezero na svetu, Bajkalsko jezero, poznato pod nazivom „plavo sibirsko oko“. Njegova dubina iznosi 1.700 metara a površina mu približno odgovara površini Belgije. Od 1996. godine, Bajkal je uvršten na listu UNESCO–ve svetske kulturne baštine.

To je ujedno i najveći rezervoar slatke vode na Zemlji. Zimi se jezero ledi do metra dubine i ostaje zaleđeno od januara do maja. Tokom zime, kada je cela površina jezera prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima.

U jezeru se nalazi 27 ostrva od kojih je najveće Olhon sa površinom od 742 km².U jezeru i oko njega nalazi se više od 3.600 vrsta biljaka i životinja, od kojih se dve trećine ne mogu naći nigde drugde u svetu kao što je bajkalska foka. To je jedina vrsta slatkovodne foke na svetu.

Na području Bajkalskog jezera duv jak i često nepredviljiv vetar koji se zove isto kao i srpsko omiljeno jelo – sarma.

Pixabay

Zapadna Sibirska Ravnica je najveća ravnica na zemlji. Njena površina iznosi oko 3.000.000 km². Po tome je oko 34 puta veća od Srbije i predstavlja najveću ravnicu na svetu.

Glavni grad Rusije je Moskva koja je i najveći grad u Evropi sa populacijom od 10.5 miliona i što je još interesantnije – u njemu živi najviše milijardera na svetu.  U Moskvi je u jednom trenutku živelo 500 olimpijskih šampiona i desetine dobitnika Nobelove nagrade.

U Moskvi se nalazi najveći pravoslavni hram na svetu. Moskovska Katedrala Hrista Spasitelja sa 105 metara visine, najviša je pravoslavna crkva na svetu.

Rusi su narod koji puno čita. U Moskvi postoji preko 4000 biblioteka! Ruska državna biblioteka je najveća u Evropi i druga u svetu, nakon Kongresne biblioteke u SAD. Nalazi se u Moskvi, a osnovana je 1862. godine. Rusija može da se pohvali i sa 600 univerziteta.

Pixabay

Sankt Peterburg je drugi po broju stanovnika grad u Rusiji. Nalazi se na ušću Neve u Finski zaliv. U njemu postoji  skoro 600 mostova,  od kojih su 22 pokretna.

U njemu se nalazi oko 250 muzeja, 2.000 biblioteka, više od 40 različitih pozorišta i preko 100 koncertnih dvorana. Više od 20 internacionalnih umetničkih festivala, uključujući Internacionalni kulturni forum i gotovo 80 muzičkih festivala se održi svake godine u Sankt Peterburgu.

Pixabay

Ermitaž je najstariji i drugi najveći muzej na svetu. Kolekcija ukjlučuje više od 3 miliona umetničkih dela i kulturnih artefakta. Za njegov obilazak potrebna vam je dobra kondicija jer njegova ukupna dužinva iznosi 20 kilometara.

Pročitajte još:

Šta se krije iza nadimaka najpoznatijih metropola sveta?

Utonite u anonimnost u austrijskoj prestonici

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike