Vesele sedamdesete se vraćaju! Ludi retro trend možete nositi na sto načina

28.04.2021

15:05 >> 12:33

0

Autor: Z. A.

Moda treba da bude zabavna

Vesele sedamdesete se vraćaju! Ludi retro trend možete nositi na sto načina
Copyright Instagram: @zara

Verovatno jedino pravilo koje važi u modi jeste ono koje kaže da sve što je staro, jednom ponovo postaje novo i to je cela suština: trendovi se rađaju i umiru, ali neki od njih doživljavaju svoj veliki povratak i ponovo pronalaze put do naših srca i ormara. To se obično odnosi na najbolje iz prethodnih modnih dekada za kojima nostalgično patimo iz neobjašnjivih razloga, a ovog proleća našu pažnju privlače sedamdesete.

Moda sedamdesetih je bila eklektičan način samoizražavanja i revolucije – odeća je postajala sve kraća, a obuća sve viša – otuda crop topovi i čizme na platformu. Boho-šik tada je bio osnova stila gotovo svake žene, što je značilo da smo svuda mogli da vidimo bezbrižnost i ležernost u oblačenju kroz heklane bluze i haljine i zvonaste farmerke. Bjanka Džeger, Džejn Birkin i Džoni Mičel samo su neke od ikona stila na koje su se žene ugledale tada – ali i sada, kada je ova modna era ponovo aktuelna.

Da biste ispratili ovaj retro trend, važno je da razumete ključne komade koji su obeležili taj period. Zvonarice jesu možda najpoznatiji i najpopularniji primer, ali tu su i mini-suknje, kratki topovi, zvonasti, lepršavi rukavi, ali i psihodelične boje i upadljivi deseni. Dajana fon Firstenberg je upravo tokom sedamdesetih kreirala čuvenu haljinu na vezivanje, piše harpersbazaar.rs.

Zato, ukoliko ovog proleća želite da oživite duh sedamdesetih u svom modnom izrazu, predlažemo vam da nabavite neki (ili sve!) komade koji na najbolji način predstavljaju ovu modnu epohu.

Zvoncare

Na prvom mestu, naravno, zvonare – idealno od teksasa, ali u obzir dolaze i drugi materijali. Iako su se dugo nakon sedamdesetih smatrale modnim promašajem, naročito za vreme uspona skinny džinsa, poslednjih godina svedočimo ponovnom porastu njihove popularnosti. Ovaj model odlično stoji svim građama jer vizuelno izdužuje noge!

Platforme

Iako deluju zastrašujuće, postoje modeli obuće sa platformom koji zapravo izgledaju odlično! Ukoliko se odlučite za manje platforme, za početak, brzo ćete uvideti da svaku kombinaciju podižu na viši nivo, što nam nimalo ne smeta. Ispratite ovaj trend držeći se svog ukusa i nećete pogrešiti.

Heklani materijali

Nove letnje kolekcije high street brendova preplavljene su heklanim materijalima – od haljina, topova do šešira i torbica. Za leto će svakako biti popularni i heklani kupaći kostimi.

Haljina na prekolop

Kada ju je Dajana fon Firstenberg kreirala 1974. godine, na umu je imala ležernu haljinu koja će dobro stajati svim ženama, bez obzira na tip građe. I bila je u pravu! Haljina na vezivanje jednostavno ne može da izgleda loše, a od početka sedamdesetih do danas nose je sve šik žene širom sveta.

Groovy print

Osim pruga, tačkica i cvetova, veliki povratak najavljuju psihodelični groovy printovi koji su bili popularni sedamdesetih.

Ne možemo da govorimo o stilu sedamdesetih ukoliko naša odeća ne vrišti zbog upadljivih boja i printova. Ovo je veliki šok za one zaklete minimaliste, ali ukoliko ove sezone želite nešto da promenite u svom stilu, eto dobre polazne tačke.
Najjednostavniji način je da nabavite odelo zanimljivog printa ili pak lepršavu suknju koju ćete kombinovati sa belom košuljom i kitten štiklama. Uz to, ponekad ovakva smela promena i te kako prija.

Crop top

Kratki topovi više nisu rezervisani samo za teretanu. Street style zvezde poput Kendal Džener i Điđi Hadid obožavaju ovaj komad, a i sama ga možete nositi gotovo svakodnevno u kombinaciji sa pantalonama ili suknjom dubokog struka i sakoom ili košuljom koja će diskretno otkrivati vaš novi modni adut.

Naočare u boji

Bez obzira na oblik, obojene naočare (posebno žute) glavni su modni dodatak ovog leta.

S obzirom na to da su se sedamdesete vratile na velika vrata, većina poznatih brendova nudi komade kojima ćeš moći da ispratiš ovaj trend, ali imaj u vidu i vintidž radnje u kojima ponekad možete da naletite na pravo modno bogatstvo!  Ne plašite se da eksperimentišete i otkrijete nešto novo o sebi i svom stilu.

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike