Korak ispred svih: Zakon ove evropske države predviđa kazne ako neko retušira svoje fotografije

03.07.2021

17:45 >> 17:48

0

Autor: D. R.

Jedna skandinavska zemlja odlučila je da stane na put lažno predstavljenoj lepoti

Korak ispred svih: Zakon ove evropske države predviđa kazne ako neko retušira svoje fotografije
Copyright Pexels

Brojni su influenseri koji su svoje stotine hiljada pratilaca privukli fenomenalnim fotografijama na kojima im lice i telo izgledaju savršeno i gde prikazuju neverovatne pejzaže i egzotične destinacije.

Jedna evropska država uočila je to kao problem, posebno kad je reč o tome kakav uticaj to ima na mlađu populaciju. Zbog toga je Norveška pokrenula akciju borbe protiv promocije nerealnih standarda lepote na društvenim mrežama, a sve u cilju da se stane na put dismorfičnom sindromu koji postaje globalni problem, posebno kod mladih.

Nov zakon nalaže da poznate i uticajne osobe naznače kada na društvene mreže objave fotošopirane fotografije.

Pexels

Svaka fotografija na kojoj su oblik, veličina ili koža tela promenjeni retuširanjem ili drugim filterima mora biti označena kao preuređena, navodi se u zakonu. U tu svrhu koristiće se standardizovana oznaka koju je osmislilo norveško Ministarstvo za decu i porodicu. Sve to ukazuje na ozbiljnost uticaja takvih fotografija koje gledaju i mlađe osobe i tako nesvesno stvaraju lošu sliku o sebi, svom fizičkom izgledu, a koji ih može uvesti i u određene psihičke poremećaje.

Pexels

Najviše su pogođeni deca i mladi, koji teško mogu da shvate šta je realan prikaz, a šta obrađena fotografija.

Ubuduće, u slučaju pokušaja prikrivanja obrade fotografije na kojima su obrađene usne i struk ili su pak naglašeni mišići nakon fotografisanja, pa čak i one propuštene kroz filter, biće kažnjavane novčano. U ekstremnim slučajevima potencijalno preti i zatvorska kazna.

Pexels

Budući da će se ta pravila primenjivati samo na državljane Norveške, ostaje otvoreno pitanje šta s norveškim korisnicima koji će i dalje nailaziti na obrađene fotografije influensera i poznatih osoba iz drugih zemalja.

Zakon je dobio veliku podršku norveške zajednice influensera, a izmenu Zakona o marketingu iz 2009. godine mora da odobri norveški kralj pre nego što definitivno bude donet.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike