Vežbate, imate dobru liniju i kondiciju, a opet imate celulit: Izbegnite skrivene uzroke pomorandžine kore

05.06.2024

15:45

0

Autor: V. I.

Otkrivamo najčešće uzroke celulita i zašto pogađa čk devet od deset žena

Vežbate, imate dobru liniju i kondiciju, a opet imate celulit: Izbegnite skrivene uzroke pomorandžine kore
Copyright Freepik

Niko ne želi da ima celulit, ali čak 80 do 90 odsto žena ga ima. Iako vežbaju i trude se, ružna pomorandžina kora narušava kožu tela, ali izaziva i reakcije kod mušakraca. Saznajte šta ga izaziva i zašto su žene podložnije, iako postoje magični tretmani za borbi protiv njega?

Celulit je masnoća ispod kože. Kako se masne ćelije akumuliraju, one se guraju kroz vezivno tkivo koje drži vašu kožu i mišiće zajedno. Vezivno tkivo je mreža vlaknastih niti. Kada se masnoća pritisne na kožu, vezivno tkivo sastavljeno od vlaknastih niti povlači2 se nadole, što daje utisak pomorandžine kore.

Žene su podložnije

Verovali ili ne, i muškarci imaju celulit, ali ređe. Kod muškaraca, masti se obično akumuliraju u predelu stomaka. Ali njihovo vezivno tkivo ispod kože je takođe drugačije. Testosteron stimuliše proizvodnju proteina, što čini gušći sloj vezivnog tkiva i deblju kožu. Zbog toga je teže da se masnoća progura i napravi vidljivu razliku.

Žene pak proizvode mnogo više estrogena nego testosterona. A jedna od mnogih funkcija estrogena je da podstakne skladištenje masti. Uz deblji sloj masti ispod kože i slabiju mrežu vlaknastog tkiva koja je drži, celulit kod žena je vidljiviji.

Bez obzira na to da li ste mršave ili punačke građe, loše prehrambene navike mogu da izazovu celulit.

Freepik
 

 

Loša ishrana

  • Ishrana bogata mastima stvara više masnih ćelija.
  • Previše šećera širi masne ćelije jer se tamo deponuje.
  • Previše soli može pogoršati izgled celulita izazivajući zadržavanje tečnosti.
  • Brze dijete i nagli gubitak težine mogu učiniti da vaša koža izgleda opuštenije i zapravo uzrokuju celulit, iako ste izgubili telesnu masnoću.

Sedeći način života

Fizička aktivnost je jedan od najboljih načina za borbu protiv masti. Kada niste aktivni, gubite mišićni tonus. Možete imati zdravu težinu, ali ako vaši mišići nisu dovoljno jaki ili gusti, ne mogu zadržati masnoću ispod.

Usporen metabolizam

Metabolizam je direktno povezan sa telesnom masnoćom. Kada vaše telo ne sagoreva energiju onoliko brzo koliko je uzima, to može dovesti do povećanja telesne težine. Imate veću zalihu telesne masti koja čeka da probije vezivno tkivo do kože.

Hormonalne promene

Kada proizvodnja estrogena opada nakon menopauze, smanjuje se i proizvodnja kolagena. Kolagen pomaže da celulit bude pod kontrolom tako što gradi jaku, zdravu kožu i formira vezivno tkivo ispod površine. Promene u nivou hormona utiču na proizvodnju kolagena i zdravlje kože, baš kao i starenje. Vaša koža vremenom postaje manje elastična – uglavnom zbog nižih nivoa hormona – i uzrokuje pojavu celulita kako starite.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike