Znate li koliko često treba da perete pribor za šminku, sunđer za tuširanje ili peškire?

28.08.2021

11:20 >> 11:22

0

Odgovor bi mogao da vas iznenadi

Znate li koliko često treba da perete pribor za šminku, sunđer za tuširanje ili peškire?
Copyright Pexels

Proizvodi za ulepšavanje nam pomažu u održavanju tela i lica, ali i njih je važno prati kako ne bismo prenosili i širili bakterije.

Mnogi od nas koriste razne proizvode za ulepšavanje kako bi izgledali i osećali se najbolje, ali nesvesno mogu da prouzrokuju izbijanje i širenje bakterija ako ih ne čiste dovoljno.

Pročitajte još

Znate li koliko često bi trebalo prati četkice za šminkanje, menjati sunđer za tuširanje i peškire? Britanski portal, “The Sun”, pričao je sa stručnjacima i otkrio odgovor na ova pitanja.

Četkice za puder i korektor

Ako ne čistite četkice za šminku dovoljno često, jednostavno širite bakterije s lica na šminku i obrnuto. Četkice za puder i korektor upijaju najviše šminke pa ih je potrebno čistiti jednom nedeljno kako bi se sprečilo nakupljanje proizvoda, ne samo iz higijenskih razloga, već i zbog boljeg nanošenja šminke.

Pexels

Nataloženi puder ili korektor može negativno uticati na četke, pa će njihovo redovno čišćenje definitivno osigurati duži vek trajanja. Međutim, ako četka počinje da gubi dlačice, to je znak da je vreme da je se rešite, što se može dogoditi između četiri i osam meseci, ako se koristi svaki dan.

Četkice za šminkanje očiju

Uvek treba biti vrlo oprezan s priborom koji koristite za oči, jer predeo oko očiju je vrlo osetljivo područje i ovde nikako ne želite da rizikujete infekciju. Stoga, stručnjaci preporučuju čišćenje četkica za oči barem jednom mesečno, a po potrebi i češće.

Sunđer za tuširanje

Ako se koristi više puta dnevno ili visi s tuša, velika je verovatnoća da se nikada potpuno ne osuši između korišćenja. Takvi vlažni uslovi idealno su mesto za bakterije, a to možete da izbegnete ako sunđer temeljino isperete nakon svake upotrbe, a zatim ostavite da se osuši.

Pexels

Za dublje čišćenje, možete ga oprati u veš-mašini ili na gornjoj polici mašine za sudove. Međutim, ni oni ne traju večno pa bi ih trebalo zameniti nakon nekoliko meseci.

Bjuti blenderi

Blenderi i sunđeri imaju kraći rok trajanja od četkica i takođe ih je potrebno redovno čistiti. Zbog toga, stručnjaci ne preporučuju ponovnu upotrebu sunđerčića za šminkanje jer one nisu dizajnirane za kontinuirano pranje i korišćenje. Međutim, otporne su na mikrobe i mogu da traju do četiri meseca, ali treba ih prati jednom nedeljno i ostaviti da se potpuno osuše.

Pexels

Peškiri

Peškir koristite samo nakon tuširanja, ali nemojte misliti da to znači da njemu nije potrebno redovno pranje. Peškire bi trebalo da operete nakon svaka tri korišćenja. Između svake upotrebe, proverite jesu li okačeni na kuku ili preko stalka za peškire kako bi mogli da se potpuno osuše. Bakterije uspevaju u toplim i vlažnim uslovima, stoga nemojte da ostavljate peškire nabacane na gomilu na podu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike