Šta kaže Frojd o uticaju ljubimaca na ljude: Vreme provedeno s mačkama može biti jako korisno

13.09.2021

09:35 >> 09:38

0

Autor: Z. A.

Malo ljudi zna da je otac moderne psihoanalize prepoznao terapeutski kapacitet kod mačaka

Šta kaže Frojd o uticaju ljubimaca na ljude: Vreme provedeno s mačkama može biti jako korisno
Copyright Pixabay

Druženje sa kućnim ljubimcima pomaže ljudima da se osećaju dobro kao da su prošli psihoterapiju. Oni koji imaju kućnog ljubimca znaju kakvu naklonost od njih mogu dobiti. Nemački psihoterapeut posebno je identifikovao mačke kao izvor blagostanja i sreće .

Japansko stanovništvo takođe ima istu ideju: u Zemlji izlazećeg sunca mačka je cenjena životinja, simbol sreće i glavna životinja za kućne ljubimce. U Aziji čak postoje mesta na kojima mačke slobodno šetaju i prepuštaju se ljudima da ih maze.

čitajte još i ovo

Prisustvo mačaka pomaže ljudima da imaju emocionalnu vezu sa drugim živim bićima i smanje nivo stresa. Ako volite mačke, onda vam neće biti teško da razumete zašto su upravo mačke prikladne za psihoterapiju. Mačke su nezavisna stvorenja kojima vi niste potrebni, a upravo to će vam pomoći da sa njima uspostavite odnos pun ljubavi i vernosti bez uzajamne zavisnosti.

Pexels

Mačke su veoma vešte životinje koje se mogu držati podalje od svojih vlasnika. One su teritorijalna stvorenja koja vole da brane svoju teritoriju čak i od onih koji ih hrane. Iako se zbog ovoga mogu smatrati samoživim i hladnim životinjama, mačke su upravo suprotno.

Vole da ih mazite i da se igrate sa njima, ali ako preterate, one će jednostavno pokazati ravnodušnost ili otići. Još jedna karakteristika koja ih čini savršenim kućnim ljubimcima za terapiju jeste njihova prirodna smirenost. Mačke vole da odmaraju i uživaju u miru.

Ako ste osoba koja je često pod stresom, život sa mačkom će vam pomoći da vratite unutrašnji mir. Mačke su mirne i mudre životinje , sposobne da obogate vaš život i pokažu vam kako se radost može pronaći u malim stvarima. Kao i sve životinje, i oni imaju vrlo razvijenu intuiciju i to im omogućava da pređu od nezavisnosti do naklonosti upravo u trenutku kada vam zatrebaju.

Sigmund Frojd Profimedia

Imati kućnog ljubimca jeste velika obaveza i morate biti oprezni da ne zapostavite svoju mačku jer ona to svakako ne zaslužuje. Ako je zapostavite, ona će prema vama pokazati istu ravnodušnost u trenutku kada ona vama bude trebala. S druge strane, ukoliko uspete da uspostavite iskren odnos, vaša mačka će vam biti naklonjena i verna.

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike