Zašto se psi češće ponašaju poslušno prema ženama?

05.09.2023

17:42

0

Autor: K. B.

Jedno istraživanje je otkrilo da psi češće slušaju svoje ženske vlasnike zbog načina na koji im se obraćaju

Zašto se psi češće ponašaju poslušno prema ženama?
Copyright Freepik

Ovo istraživanje je identifikovalo da glas koji se koristi kada se razgovara sa malim detetom, koji ima ograničenu jezičku kompetenciju, često da bi se privukla njegova pažnja, takođe podjednako dobro deluje i na kućne ljubimce. Ovo otkriće potiče iz novog istraživanja objavljenog u časopisu Communications Biology, gde su istraživači sa Univerziteta Ettveš Lorand u Mađarskoj analizirali mozgove obučenih pasa.

Pixabay
 

Tokom skeniranja mozga pasa, istraživači su primetili sličnosti između mozga pasa i mozga dece u odnosu na obradu govora sa preteranim intonacijama, koji često nazivamo "bebi govor". Ovaj blesavi govor usmeren prema novorođenčadi ima ključnu ulogu u kognitivnom, društvenom i jezičkom razvoju dece, a mađarski istraživači su želeli da saznaju da li se isto odnosi i na pse.

Studija je pokazala da su slušne oblasti u mozgu pasa reagovale više na govor koji je bio usmeren ka njima i koji je podsećao na govor upućen bebama i maloj deci. Osim toga, istraživanje je iznenađujuće pokazalo da su mozgovi pasa reagovali više kada su govornici bili žene. Ova studija predstavlja prvi dokaz da psi zaista reaguju na način na koji ljudi komuniciraju sa njima, pružajući dublji uvid u mentalne procese pasa u vezi sa ljudskom komunikacijom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike