Nije samo iskazivanje ljubavi: Zašto nas psi ližu? Stručnjak otkrio četiri stvari koje oni time žele da nam poruče

31.08.2022

15:53

0

Autor: Z. A.

Važno je imati na umu da preterano lizanje takođe može na nešto da vam ukaže

Nije samo iskazivanje ljubavi: Zašto nas psi ližu? Stručnjak otkrio četiri stvari koje oni time žele da nam poruče
Žena sa psima - Copyright Pexels

Ukoliko ste vlasnik psa, vrlo verovatno ste navikli da vas on liže više puta tokom dana. Ljudi često tumače njihovo lizanje kao način na koji psi iskazuju svoju ljubav i naklonost, međutim, to pseće ponašanje zapravo ima još nekoliko značenja, a može i varirati od psa do psa. Stručnjak za kućne ljubimce Džon Smit otkrio je četiri razloga zašto bi vas vaši psi mogli lizati, piše Mirror.

Iskazivanje ljubavi

Pse često ližu majke dok su štenci. Stoga se veruje da psi imaju instinkt da ližu stvari kako bi pokazali svoju naklonost. Takođe se veruje da radnja lizanja kod pasa oslobađa hormone sreće, koji ih smiruju. Stručnjak za kućne ljubimce tvrdi da je velika većina vremena pseće lizanje znak ljubavi i privrženosti prema vlasniku.

Pexels
 
Pokazivanje empatije

Još jedan razlog zašto vas psi ližu jeste da pokušaju da otkriju vaše raspoloženje. Psi su vrlo čulbne životinje i koriste lizanje kao čulni alat da procene ko ste i kako se osećate. Pseći jezik ima milione ćelija, tako da mogu lizati nove ljude kako bi ih bolje razumeli. Ako se činite uznemireno, vaš pas odražava taj osećaj i koristi lizanje kao način da vas uteši.

Izražavanje poverenja

Psi vas takođe ližu kao način da izraze poverenje u vas. Poručuju vam da vas smatraju vođom svog čopora. Stručnjak je objasnio da je za pse lizanje vođe njihovog čopora tipično ponašanje koje datira iz vremena kada su psi evoluirali od vukova u divljini, kada bi psi lizali svog vođu čopora kada bi se ponovno ujedinili s njim, kako bi pokazali svoju poslušnost i odanost.

Pexels
 
Žele da vas okuse

Ponekad vas psi žele polizati samo zato što vas žele okusiti, a to se često događa ako vam ostane miris vašeg nedavnog obroka na rukama ili licu. Studije su takođe pokazale da pseći jezici mogu osetiti ukus soli, što bi moglo objasniti zašto vas ližu dok ste znojavi.

Može biti zabrinjavajuće

Važno je imati na umu da preterano lizanje takođe može biti znak da se vaš pas ne oseća dobro. Ponekad lizanje može biti znak mučnine kod pasa. Ako vas vaš pas obično ne liže puno, ali primetite promenu ponašanja ili je to popraćeno bilo kakvim drugim znakovima bolesti, najbolje je da pozovete svog veterinara.

Pexels
 

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike