Sedam znakova koji ukazuju na to da vas partner laže: Obratite pažnju na njegov govor tela

18.05.2022

11:54

0

Lažovi često imaju poduže pauze pre nego što počnu sa pričom

Sedam znakova koji ukazuju na to da vas partner laže: Obratite pažnju na njegov govor tela
Par u svađi - Copyright Profimedia

Laganje je strašno, bilo da to radi vaš prijatelj ili partner. Međutim, nismo mi ti koji možemo da iskontrolišemo druge ljude i da utičemo na to kako će se oni ponašati.

Sa druge strane, zahvaljujući ponašanju i govoru tela, možemo da dođemo do zaključka da neko ne govori istinu. Ekpertkinja za govor tela i ponašanje Džudi Džejm otkriva i na koji način to možemo da uradimo i otkriva da postoji sedam glavnih znakova koji na to ukazuju.

- Lažovi imaju manje griže savesti od iskrenih ljudi, pa signali njihovog govora tela mogu da budu manje očigledni. Takođe, osoba koja govori istinu pod pritiskom, lako može da izgleda kriva i da deluje neuverljivo, zbog čega postoji opasnost od donošenja pogrešnog zaključka - kaže ona.

Profimedia
 

Pauza

Za izricanje istine potrebno je mnogo manje vremena nego za smišljanje laži. Zbog toga lažovi često imaju poduže pauze pre nego što počnu sa pričom. Oni pokušavaju da zamaskiraju svoja prava osećanja i da se ponašaju drugačije nego što bi trebalo. Sve to zahteva temeljnu pripremu. Ono što će vam nagovestiti da vaš partner nije iskren jeste podizanje obrva, zamuckivanje, kao i ponavljanje rečenica. 

Izbegavanje kontakta očima
Lažovi najveći problem imaju sa kontrolisanjem ruku, očiju i nogu i to je opšte poznata stvar. Na primer, igrači pokera, za vreme igre, često nose naočare, a sve zato da drugi takmičari ne bi mogli da otkriju njihovu taktiku. Takođe, oni koji lažu se trude da sagovornika ne gledaju pravo u oči, a upravo to je ono što bi moglo da otkrije da nisu iskreni.

Previše pokreta rukama

Ukoliko primetite da vaš partner prebrzo govori ili da gestikulira u većoj meri nego inače, to može da ukaže na to da ne govori istinu. Kada neko maše rukama, često ima za cilj da odvuče pažnju sa lica, dok će muškarac nekada, tokom gestikulacije, pokazati dlanove i raširiti ruke, kao da želi da vas uveri da ništa ne krije od vas.
Profimedia
 

Pokeraški izraz lica
Ovaj izraz lica je poznat pod imenom "poker face", a odnosi se na neutralan izraz, kojim sagovornik pokušava da sakrije ono što zaista oseća. Ukoliko vam se čini da vaš partner deluje previše ukočeno ili neprirodno, velike su šanse da vas zapravo laže.

Iskrivljeni osmeh
Kada smo iskreni, izraz lica je uglavnom simetričan, dok, recimo, laž, može da stvori asimetričan izraz, kada usta pokušaju da se nasmeju, što dovodi do iskrivljenog osmeha.

Profimedia
 

Verbalni i neverbalni signali
Ukoliko vam rečima govori jedno, a govor tela signalizira nešto drugo, šta onda? U takvim situacijama se samo setite toga da je lakše lagati rečima nego pokretima.

Mali rituali
Svako od nas ima "slabu tačku", odnosno ritual koji nesvesno pravi dok laže. Recimo, neko će, dok laže, sesti i prekrstiti noge, neko će prekrstiti ruke dok govori, a neko će se počešati iza uveta. Obratite pažnju na to da li vaš partner radi nešto od ovoga ili nešto slično ovome.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike