Neverovatne stvari o ljudskom telu: Ovo se dešava pre, tokom i posle najluđeg orgazma

06.04.2022

20:21

0

Naučnici su koristili magnetnu rezonancu kako bi utvrdili što se u mozgu događa tokom orgazma. Pokazalo se da se tokom seksa isključuje logički deo mozga

Neverovatne stvari o ljudskom telu: Ovo se dešava pre, tokom i posle najluđeg orgazma
Seks - Copyright Profimedia

Svima je poznat onaj osećaj... leptirići u stomaku, talasi zadovoljstva, grčenje nožnih prstiju, nehotični zvukovi i brzo udaranje srca? Sve se to događa tokom orgazama.

A da li ste se ikada zapitali šta se događa s vašim telom?
Šta radi mozak? Kakvu ulogu igra anatomija?

Iako se tokom istorije seksualnost izučavala, proučavanje orgazama je novo. Tek 1953. godine je „prepoznat“ ženski orgazam. Pre toga verovalo se da žena ne uživa u seksu, a da bi on trebalo da bude ugodan samo za muškarca.

Na osnovu grupe odrednica, test je pokazao da se tokom seksa isključuje logički deo mozga.

U ciklus seksualnog odgovora uključeno je više područja mozga – hipotalamus, talamus, supstancija nigra, senzorni korteks i motorička područja koja se pojačavaju tokom orgazma.

To omogućuje telu da reaguje na dodir, fantazije i seksualna sećanja. Hipotalamus proizvodi oksitocin, koji je hormon dobrog osećaja koji povećava uzbuđenje, a time i uživanje.

Drugi hormon koji mozak oslobađa je nalet dopamina.
Svrha dopamina je da omogući osećaj zadovoljstva, želje i motivacije u prefrontalnom korteksu.

Pexels
 

Prolaktin se takođe oslobađa prilikom orgazma, koji podstiče sveukupni osećaj zadovoljstva koji dolazi s orgazmom. To je uglavnom zbog povećanja protoka krvi i oslobađanja hormona.

Nakon orgazma se oslobađa serotonin. Ovaj hormon podstiče dobro raspoloženje, kao i osećaj pospanosti.

U osnovi, mozak pre, za vjeme i nakon orgazma ima istu reakciju kao kod korišćenja opojnih sredstava ili slušanja omiljene pesme. Mozak ne razlikuje seks od drugih prijatnih iskustava poput jedenja sladoleda. Uz to, šalje hemikalije koje mogu da smanje bol. Tako orgazam može da izleči glavobolju.

Za žene orgazam zavisi od razvoja u materici. Zove se CUV kompleks. To je skraćenica od Clitoral-Urethra-Vagina sa cerviksom. Vulva je najočitiji deo klitorisa. Tu je klitorisni poklopac koji je ili pričvršćen za unutrašnje usne ili uopšte nije pričvršćen.

Profimedia
 

Karlična kost je u obliku slova V. Ako pritisnete stidnu kost i krenete nagore, moći ćete da aktivirate klitoris. Vestibularne žlezde se spajaju s donjim dijelom klitorisa pa nabubre od uzbuđenja i mogu uzrokovati oticanje spoljnih usana.
Otvor uretre je deo unutrašnjih usana koji se nalazi ispod klitorisa i iznad vaginalnog otvora.

Često gledamo na cerviks kao na nešto što je bitno u trudnoći - to je u osnovi otvor za matericu. Jednostavnim dodirom cerviksa aktivira se karlični živac koji šalje signale zadovoljstva u matericu, cerviks i gornji deo vagine. Rezultat može d abude jači orgazam, prenosi Sexpert.

Profimedia
 

P-tačka se nalazi između vagine i rektuma. Kad ste preplavljeni uzbuđenjem i masirani na tom mestu, možete doživeti orgazam.

Mozak i telo prolaze kroz mnogo stvari odjednom pre, tokom i nakon orgazma. Znanje ovih informacija može vam pomoći da ostvarite bolje seksualno iskustvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike