Od prozora do bojlera: Šta pregledati pre nego što se uselite u svoj podstanarski stan

19.09.2023

10:59

0

Autor: K. B.

Ove provere pre useljenja mogu vam pomoći da izbegnete potencijalne probleme i osigurate da vaš novi dom bude bezbedan i udoban

Od prozora do bojlera: Šta pregledati pre nego što se uselite u svoj podstanarski stan
Ilustracija - Copyright Pexels

Kraj septembra označava period kada se mnogi studenti pripremaju za novu akademsku školsku godinu, a za one koji studiraju u drugom gradu, to takođe znači pronalaženje i iznajmljivanje stana. Iako mnogi mladi ljudi tokom leta pronađu odgovarajuće stanove, rezervišu ih i unapred plate, tek sada, dok se sele u svoj novi dom, mogu naići na brojne probleme. Kako bi izbegli nesporazume sa stanodavcima i neprijatna iznenađenja, važno je da provere nekoliko ključnih stvari u stanu koje možda nisu obratili pažnju prilikom izbora, i da obaveste vlasnika o bilo kakvim problemima.

Kućni aparati

Obično se u oglasima navodi da li je stan opremljen belom tehnikom. Sada je prilika da proverite da li frižider, šporet, mašina za veš, bojler, TV ili TA peć zaista rade ispravno ili postoje problemi s njima. Obratite pažnju na kablove, vrata frižidera i slušajte zvuke dok rade. Ako uočite bilo kakve nepravilnosti ili sumnjive znakove, obavezno obavestite stanodavca.

Pixabay
 

Zidovi

Ako je stan bio iznajmljen i pre vas, postoji verovatnoća da su prethodni stanari kačili slike, ogledala ili police na zidove. Pregledajte zidove da biste utvrdili da li postoje oštećenja ili rupe od eksera. Fotografišite sve pukotine i promene koje primetite, i zabeležite datum kada ste ih primetili. Ako je stan nedavno okrečen, budite pažljivi i proverite ćoškove, jer se ispod svežeg sloja boje može kriti trag vlage.

Podovi

Podovi, bilo da se radi o parketu ili laminatu, su osetljivi na vlagu i pamte svaku fleku ili ogrebotinu. Stoga pažljivo pregledajte podove kako biste utvrdili da li ima mesta gde škripe ili eventualna oštećenja. Sve nepravilnosti i oštećenja dodajte na listu stvari koje treba popraviti ili zameniti.

Pexels
 

Prozori

Proverite da li se prozori lako otvaraju i zatvaraju i da li su sva stakla neoštećena. Naprslo staklo, posebno tokom jačih vetrova, može lako da se polomi i izazove dodatne probleme. Takođe, isprobajte roletne, a ako primetite da prozori ne dihtuju dobro ili da postoje propuštanja, odmah obavestite vlasnika stana.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike