Kako da organizujete frižider ako želite da se hranite zdravije

02.10.2020

18:45 >> 12:01

0

Da, da, i frižider može biti vaš saveznik dok menjate navike u ishrani

Kako da organizujete frižider ako želite da se hranite zdravije
Copyright Profimedia

Ako je kuhinja centar jednog doma, onda je frižider njegovo srce. A vi izračunajte koliko se puta dnevno uhvatite za njegova vrata. Setite se da je nekad bilo popularno, a verovatno i danas to neko praktikuje, da na vrata frižidera magnetom okačite fotografiju koju biste najradije da spalite.

Dakle, da počnemo. Ovo su smernice šta bi sve trebalo da učinite da bi vaš frižider počeo da radi za vaše zdravlje i vašu liniju.

 

Prvo očistite frižider

Teško je detoksikovati telo ukoliko vam je frižider prepun raznih namirnica – ostataka od juče, tegli džema i ajvara, kesa povrća, polupraznih boca od kečapa, majoneza… Najpre izvadite sve iz frižidera i bacite sve čemu je istekao rok. Razmislite o tome da nekome donirate hranu koju više nećete da koristite – ili napravite večeru ili žurku kako biste sve potrošili. Kada oribate sve police i pregrade, on će blesnuti i biti spreman da u njega vratite samo namirnice koje će podržati vaš nov i zdrav životni stil.

Uložite u providne kutije

Držite voće, povrće i zdravu užinu u providnim kutijama – da se vide. Iste kutije savršene su za pripremljene proizvode kao što oprani štapići celera ili pak manja pakovanja jogurta s manjim procentom masti. Koristite jednu od njih samo za zdrave grickalice. Stavite pojedinačne kesice bobica, grožđa, mešavinu suvog voća i orašastih plodova za međuobrok, bebi-šargarepu. Set providnih kutija je mala investicija a dobit može biti velika. Posetite već danas neku prodavnicu plastičnih predmeta.

Operite i iseckajte namirnice

Jedna od najizazovnijih stavki kada počnete zdravo da se hranite jeste ono čega imamo najmanje – vreme, a samim tim i obrada, čitaj pranje i seckanje, te priprema namirnica. Mnogo je lakše sedeti ili se uvaliti u trosed i pojesti celu kesicu pereca i čipsa nego pogledati u frižider, odlučiti se za zdravu grickalicu, a zatim je oprati i iseckati. Setujte se na uspeh tako što ćete svake nedelje uštedeti sat vremena na pripremu obroka.

Pripremite zgrabi-i-kreni doručak

Vaš doručak mora da se promeni u skladu sa novom postavkom u vašem frižideru. Pripremite doručak kao što je ovsena kaša ili tegle s voćnim salatama za vas i vašu porodicu kako biste svi mogli samo da ih zgrabite pre nego što počnete da se sudarate u kuhinji – i da svako od vas bukvalno izleti kroz ulazna vrata.

Držite bokal s vodom u nivou očiju

Koliko puta ste zatekli sebe kako buljite u otvoreni frižider bez ideje šta da odaberete? Mnogi od nas žeđ mogu pomešati s glađu, zato pomozite svom telu da napravi i shvati razliku tako što ćete prvo ugledati i odabrati vodu. Držite bokal vode u nivou očiju, tako ćete povećati verovatnoću da vam se možda ipak pije a ne jede.

Držite pripremljene obroke na donjoj polici

Pripremite bar nekoliko obroka tokom vikenda, tako da imate dovoljno kuvanog zrnevlja kao što je heljda ili proso, laganih supa i svežih proizvoda spremnih i za napornu radnu nedelju.

Pripremite i brze proteine za ručak

Uz salate, u svom zdravom frižideru obavezno napravite odeljak za proteinske opcije kao što su pileća prsa na žaru, tvrdo kuvana jaja, prokuvani pasulj. To će vam umnogome olakšati da spakujete ručak i oduprete se iskušenjima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Taste of Home

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike