Kućni predmeti koji imaju rok trajanja: Ukoliko ih ne promenite na vreme, mogu da postanu izuzetno opasni

01.06.2022

07:59

0

Autor: Z.A.S.

Srećom, frižider i šporet nisu na ovom spisku

Kućni predmeti koji imaju rok trajanja: Ukoliko ih ne promenite na vreme, mogu da postanu izuzetno opasni
pexels-kelly-l-2950003 - Copyright Pexels

U svakom stanu se nalazi određeni broj uređaja. Kuhinjski aparati, bela tehnika, pomoćni uređaji... svi oni su sastavni deo većine domaćinstava, a svaki ima svoju namenu.

Istini za volju, nekada se dogodi neprijatnost u vidu kvara, ali sve što se da rešiti i nije toliki problem. Važno je da rade i dokle god je tako mi ih i koristimo.

Međutim, bez obzira na to da li su fnkcionalni ili ne, određene uređajte ne možemo da koristimo u nedogled, poput frižidera ili šporeta. Mnogi od njih, zapravo, imaju znatno kraći rok trajanja, koji mi, uglavnom, nastojimo da produžimo.

Ovo, naravno, ne bi trebalo da radimo, jer, osim što neki od njih postaju leglo bakterija, mogu da naprave i mnoge druge probleme.

Filteri za vodu
Iako mnogi misle da im je rok trajanja neograničen i da je dovoljno da ih samo redovno peremo, to zapravo nije tako. Ako primetite da je filter za vodu pohaban, znajte da on zapravo već neko vreme ne radi svoj posao i da je samo leglo bakterija. Preporučljivo je menjati ih na svakih šest meseci.

Pexels
 

Pegla

Pegle su ranije pravljene tako da traju i po 10 godina. Međutim, danas to baš i nije tako. Neke čak imaju rok trajanja samo godinu dana, što znači da njenim korišćenjem nakon tog roka rizikujete da vam ošteti odeću, jer će se ili pregrejavati ili se neće moći dovoljno da se zagreje.

Krpe
Koliko god ispirali ili prali krpe, one svakako postaju leglo bakterija i ne samo da pod nećete očistiti njima, već ćete ga učiniti još prljavijim.
Krpe možete da koristite do dva meseca, a nakon toga ih obavezno promenite.

Pixabay
 

Jastučnice
Sigurno ste već čuli priču o grinjama i jastučnicama. Činjenica je da mogu biti pune grinja i da bi, nakon nedelju dana upotrebe, obavezno trebalo da ih operete, a nakon dve godine i da ih bacite.

Otirač
Otirači, i sami znate, služe za brisanje cipela, što automatski znači da gaženjem po njima ili brisanjem cipela, nanosite bakterije, a onda svako ko vam uđe u kuću te bakterije i pokupi, a zatim ih raznosi po vašem domu.

Unsplash/Francesca Tosolini
 

Zavese za tuširanje
Obavezno ih perite jednom mesečno i menjajte ih na svaka tri meseca. Ukoliko se na njoj pojave tragovi buđi, odmah je zamenite.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike