Jaja stavljate u hladnu ili ključalu vodu? Starinski savet kako pravilno da skuvate jaja

30.10.2021

12:50

0

Prema poznatoj kuvarici Meri Fransis Kenedi Fišer, izraz "skuvati jaja" je netačan, a tajna da se jaja dobro pripreme se krije u činjenici da se ona zapravo ne kuvaju

Jaja stavljate u hladnu ili ključalu vodu? Starinski savet kako pravilno da skuvate jaja
pexels-klaus-nielsen-6294392 - Copyright Pexels

Meri Fransis Kenedi Fišer, Amerikanka koja je deo života posvetila pisanju o gastronomiji, preminula je 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige "How To Cook A Wolf" iz 1942. godine gde govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

Smatra da je izraz "skuvati jaja" netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve delove jajeta u isto vreme na jednak način.

Pexels
 

Stoga, nudi dve alternative za koje smatra da daju bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek nakon toga ga stavite u ključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, ali biće bolje kuvano.

Pexels
 

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim provri jaje je gotovo i spremno za jelo. Kasnije je ipak priznala da postoji i jedna mana - teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju tvrdo kuvana jaja, pogotovo kad ih dajete maloj deci. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Mirror

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike