Šta traži pasulj u kolaču? Zvuči čudno, ali vreme je da opasuljite poslastice (+RECEPT ZA BRAUNI)

09.03.2021

13:55 >> 14:04

0

Autor: Z. A.

Morate ovo da isprobate bar iz dva razloga

Šta traži pasulj u kolaču? Zvuči čudno, ali vreme je da opasuljite poslastice (+RECEPT ZA BRAUNI)
Copyright Pixabay

Kad pravimo kolače, obično koristimo brašno, jaja, šećer i slično… Međutim, jeste li ikada koristili pasulj za svoju omiljenu poslasticu? Obično mahunarke završe kao prilog na našem tanjiru ili se, na primer, kuvaju u ukusnom varivu. Ali trebalo bi ubuduće pasulj da dodate i u tortu kao sastojak. Naime, to će koristiti i kolaču i vašem telu.

Evo zašto bi u kolač trebalo da stavite pasulj:

Bez obzira na to da li koristite celo zrno, pasirani ili tečnost od kuvanja pasulja: razlog zašto bi u budućnosti trebalo da dodate pasulj kolačima jeste činjenica da je vrlo hranjiv i automatski čini poslasticu zdravijom. Pasulj je bogat belančevinama i mineralima, a sadrži i puno vlakana, bez dodatne masnoće. Tako možete grickati omiljeni desert i istovremeno jesti hranu bogatu vlaknima – briljantno, zar ne?

Pasulj u kolačima ima dodatnu prednost. Nije koristan samo za naše telo, već ima još jedno pozitivno svojstvo: čini kolač sočnim. Na primer, ako crni pasulj pretvorite u čokoladno testo, brzo ćete primetiti da je tekstura kolača mnogo sočnija. Usput, isti učinak možete postići i s pasuljem u kapkejku, brauniju i slično. U zavisnosti od boje testa, trebalo bi da birate svetli ili tamni pasulj. Na primer, beli pasulj pogodan je za svetlo testo, a tamni pasulj za tamno.

Pixabay

Brauni s pasuljem

Sastojci:

  • 1 konzerva crvenog salatnog pasulja
  • 3 jaja
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 200 g šećera od šećerne trske
  • 55 g kakaoa
  • 55 g mlevenih badema
  • nekoliko kapi arome vanile
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kesica šlaga
  • 125 ml mleka

Priprema

Izmiksajte pasulj u secku sa malo tečnosti iz konzerve da dobijete glatku pastu. U činiji umutite jaja, pa dodajte mlevene bademe, ulje, šećer, kakao i pire od pasulja. Izmešajte dobro. Dodati čokoladu iseckanu na kockice, zatim prašak za pecivo i vanilu, pa ponovo sve dobro izmešajte.

Uključite rernu na 180 stepeni. Manju tepsiju za đuveč (oko 18cmx28cm) obložite papirom za pečenje. Prebacite smesu u nju i poravnajte površinu da svuda bude iste debljine.

Pecite braunise u već zagrejanoj rerni 30-35 minuta, odnosno dok prethodno ubodena čačkalica ne izađe čista. Kada budu pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se u potpunosti ohlade.  Isecite kolač tek kada se ohladi kako se ne bi raspao. Dok se brauni hladi, umutite šlag i služite sa njim, piše miss7.24sata.hr.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike