Recept dana: Lazanje s tikvicama, jednako ukusne, manje kalorične
Probajte, oduševićete se
Ukoliko ste ljubitelj lazanja, a vodite računa o liniji sada pred leto, evo jedne odlične ideje kako možete da pripremite zdraviji, odnosno manje kaloričan obrok.
Lazanje od tikvica s niskim udelom ugljenih hidrata, bez pšenice i glutena, a pune povrća idealan su ručak nakon kog vam ni najmanje neće nedostajati testenina.
Treba jedino da vodite računa da izbegnete vodenkastu strukturu, zbog čega vam preporučujemo da sledite recept i jelo će vam ispasti savršeno!
Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1/2 crnog luka
- 3 čena belog luka
- 700 g pasiranog paradajza
- 2 kšike svežeg bosiljka
- so
- biber
- 600 g tikvica narezanih na tanke ploške
- 400 g rikote
- 25 g parmezana
- 1 veliko jaje
- 450 g mocarele
Priprema
1. U srednje velikom tiganju prodinstajte meso sve dok ne posmeđi, posolite i pobiberite ga, te ga odložite sa strane.
2. U tiganj sipajte maslinovo ulje i pržite beli i crni luk nekoliko minuta. Vratite meso u tiganj, dodajte paradajz, bosiljak, so i biber. Pokrijte i pustite da se lagano krčka najmanje 30–40 minuta.
3. U međuvremenu tikvice narežite na tanke ploške, malo posolite i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Tikvice imaju puno vode, te je zato nakon deset minuta papirnatim ubrusom pokupi i osušite tikvice.
4. Zagrejte gril tiganj na srednje jakoj i grilajte tikvice dva minuta sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavite na papirnate ubruse da upiju višak vlage.
5. Zagrijte rerniu na 190 stepeni.
6. U srednje velikoj činiji dobro promešajte rikotu, parmezan i jaje.
7. Na dno posude za pečenje dodajte malo sosa, zatim sloj tikvica, pa sloj s rikotom i jajetom, te na kraju dodajte sloj mocarele. Ponavljajte postupak sve dok imate dovoljno sastojaka, a poslednji sloj neka bude red tikvica prelivenih sosom od paradajza i mesa. Zatim prelijte folijom i pecite 30 minuta.
8. Otkrijte foliju i pecite dodatno još 20 minuta. Po želji zatim dodajte sloj mocarele i pecite dodatnih 10 minuta.
9. Pričekajte oko 10 minuta da se malo ohladi, a zatim poslužite.
Bon appetit!
možda će vas i ovo zanimati
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari