Recept dana: Bečka štrudla s jabukama i sladoledom od vanile

25.04.2021

06:08 >> 00:10

0

Autor: Z. A.

Gastro remek-delo

Recept dana: Bečka štrudla s jabukama i sladoledom od vanile
Copyright Profimedia

Štrudla sa jabukama (Apfelstrudel) tradicionalna je bečka štrudla popularna širom Evrope, posebno u evropskim zemljama koje su nekada pripadale Austrougarskoj (1867–1918). Najstariji poznati recept za štrudlu je iz 1697. godine, za koju je rukom ispisani recept čuva u biblioteci u Bečkoj gradskoj kući.

Štrudle su stekle popularnost u 18. veku u Habzburškom carstvu (1278–1780), a austrijska kuhinja razvijala se pod uticajem raznih nacionalnih kuhinja, te se za štrudlu smatra da je povezana sa poslastičarskom baklavom Osmanskog carstva, a koja je u Austriju stigla iz Turske preko mađarske kuhinje.

Sastojci:

Za testo

  • 80 ml tople vode
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 1/2 kašičice sirćeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 150 g brašna

Za prezle

  • 70 g prezle
  • 70 g putera

Za fil

  • 1 kg jabuka
  • 70 g šećera
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g seckanih ili celih oraha
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g rastopljenog putera
  • šećer u prahu

Priprema:

1. Za testo pomešajte mokre sastojke i so, pa postepeno dodajte brašno sve vreme mešajući dok ne dobijete testo koje više ne može da se meša varjačom. Tada prebacite testo na radnu površinu, pa uz minimalno dodavanje brašna mesite sedam-osam minuta da dobijete meko testo koje se ne lepi za ruke. Prebacite ga u čistu posudu koju ste premazali sa malo ulja. Zatvorite prozirnom folijom i ostavite da stoji 40 minuta do jedan sat na sobnoj temperaturi. To je ključno za uspešnu štrudlu. Da bi testo moglo da se razvlači, od izuzetnog je značaja da stoji kako bi se opustilo i postalo elastično.

2. Za to vreme pripremite prezle tako što ćete na tiganju otopiti puter pa dodati prezle i pržiti sve dok ne postanu zlatnobraon boje, uz stalno mešanje nekoliko minuta. Preručite ih u čistu posudu i ohladite. One će u štrudli pokupiti svu tečnost koju jabuke budu pustile, pa će štrudla tako ostati hrskava i sočna taman koliko treba.

3. Zatim pripremite jabuke tako što ćete ih oljuštiti, iseći na tanje ploške pa izlomiti rukom. Dodajte šećer, sok do limuna, orahe, cimet i suvo grožđe pa sve lepo izmešajte i ostavite sa strane.

4. Kada prođe jedan sat, vreme je za razvlačenje testa. Na sto stavite čist stolnjak pa testo pažljivo izvadite iz nauljene posude i stavite na sredinu stolnjaka. Prstima lagano povlačite od sredine ka spolja sve dok ne dobijete tanko testo kroz koje se provide prsti. Formirajte nešto približno pravougaoniku da bi vam bilo lakše. Testo je meko i elastično i ne bi trebalo da puca, ali za svaki slučaj pažljivo i nežno radite.

5. Premažite testo rastopljenim puterom. Zatim, na jednu polovinu testa rasporedite pržene prezle. Preko u debljem sloju rasporedite jabuke. Zatvorite ivice koje vire ka unutra pa pažljivo zajedno sa stolnjakom urolajte štrudlu.

6. Pažljivo prebacite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje pa premažite rastopljenim puterom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35-40 minuta tj. dok ne porumeni. Ostavite štrudlu da se prohladi a zatim je pospite šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanile.

Bon appetit!

možete da spremite

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike