Božanstvenog mirisa, ali i ukusa: Od jorgovana možete napraviti čaj, tortu, sladoled, sok, sirup...
Od davnina je poznat i kao lekovita biljka
Volimo njegov miris i izgled, a da li znate da on daje odličan ukus poslasticama. Jorgovan zavisno od vrste, a ima ih 20-ak, cveta od sredine proleća do ranog leta, tako da još možete da stignete da sakupite mirisne cvetove i napraviti nešto zdravo i fino od njih.
Od davnina je poznat kao vrlo lekovita biljka, a u narodnoj medicini koriste se cvet, list, kora i semenke. Na primer, listovi pomažu kod loše probave, a cvetovi kod nadutosti.
Osim za ublažavanje zdravstvenih tegoba, jorgovan je odličan dodatak jelima i pićima. Od njega se mogu napraviti osvežavajuća limunada, aromatizovana voda, sirup, sladoled, torta, ledene alkoholne lizalice…
Aromatizovana voda i limunada
Ako pripremate aromatizovanu vodu, jednostavno cvetove jorgovana prelijte vodom i ostavite u frižideru preko noći. Drugi dan će voda imati ukus i miris jorgovana, a ujedno će dobro delovati na probavni sistem.
Slično se priprema i limunada, samo se u vodu doda malo soka od limuna i šećera.
Sirup od jorgovana
Sastojci:
- šoljica od 240 ml
- 2 šoljice cvetova
- 225 g šećera
- 160 ml vode
- sok od limuna po ukusu
Postupak:
Zagrejte vodu i šećer, ne mora da prokuva, važno je da se šećer otopi. Uklonite s vatre i dodajte sok od limuna pa ostavite da se ohladi. U međuvremenu očistite jorgovan od svega što nisu sami cvetići. Svakako uklonite zelene delove jer će soku dati gorak ukus, a to ne želite. Takođe, suzdržite se od pranja cvetova pod vodom jer će tako izgubiti na ukusu.
Cvetove stavite u flašu i prelijte ohlađenom šećernom tečnošću. Kašikom cvetove pogurajte prema dnu flaše i pazite da su kompletno prekriveni tečnošću.
Ostavite u frižideru 24 do 48 sati uz povremeno mešanje. Na kraju ga ocedite tako da cvetiće malo stisnete kašikom u cediljki, kako bi što više arome izašlo. Sirup potom ulijte u staklene flaše, zatvorite i pasterizujte, jer će tako moći duže da stoji.
Postupak pasterizacije: Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite flaše i dopunite lonac vodom tako da bude do polovine flaša.
Kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, pa vruće flaše izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro umotajte ćebetom (ili s više njih) – poenta je da se flaše hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizovao jer tada može dugo da stoji.
Čaj od jorgovana
Prelijte kašiku cvetova jorgovana hladnom vodom i ostavite neka stoji dva sata. Nakon toga sve prokuvajte i čaj je gotov. Ovaj napitak dobar je za jetru.
Odličan je i čaj od kore jorgovana koja se s jorgovana skida u rano proleće ili u jesen nakon sazrevanja plodova. Usitni se i dobro prosuši na prozračnom mestu. Ovaj čaj se priprema tako što se u šoljicu stavi kašičica kore i voda pa to odstoji dva sata. Nakon toga se prokuva i ostavi poklopljen još sat vremena. Osim za obnavljanje jetre, ovaj čaj je odličan i za smirivanje.
Ledene lizalice s džinom
Sastojci:
- 3 šoljice tonika
- 40 ml džina
- sveži sok limete
- sveži cvetovi jorgovana, količina po ukusu
Postupak:
Pomešajte sve sastojke, pa ih ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati vaše alkoholne ledene lizalice za odrasle su gotove.
Osim ovih napitaka, od jorgovana možete napraviti i sladoled, tortu i još mnogo zanimljivih poslastica.
pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari