Ostatak tečnosti iz tegle kiselih krastavaca je pravo blago: Imamo pet načina kako da je iskoristite u kuhinji
Nikada je više nećete baciti
Mnogima su baš krastavci omiljeno ukiseljeno povrće. A bez obzira da li ste napravili svoje "homemade" ili ste upravo ispraznili teglu iz prodavnice, nemojte baciti sok. Tečnost od kiselih krastavaca je pravo blago, a razlog je jednostavan.
„Tečnost od kiselih krastavaca sadrži kiselinu i so, kao i začine koje ste dodali, a kiselina je prisutna u skoro svakom receptu kao balans,” objašnjava Ejpril Mekgregor, majstor fermentacije i kuvar u restoranu The People’s Kitchen u Filadelfiji i autor knjige Jam On! Sve što treba da znate o konzerviranju i kiseljenju.
To znači da možete koristiti sok od kiselih krastavaca svuda gde biste inače koristili kiseli sastojak poput sirćeta ili soka od citrusa.
Naravno, nisu sve tečnosti iste, ali Mekgregor naglašava da se slatka ili bread-and-butter tečnost od kiselih krastavaca može koristiti na sličan način kao klasična tečnost od kiselih krastavaca, uz dodavanje začina po ukusu.
„Nije ništa manje svestrana, samo treba da razmislite da li vam taj ukus odgovara u jelu,” kaže ona.
Bez obzira na tečnost koju imate, evo pet načina da iskoristite svaku kap.
1. Napravite novu turu kiselih krastavaca
Možete ponovo napraviti brzo kiseljenje koristeći tečnost kao bazu umesto sirćeta (nemojte je koristiti za konzervisane krastavce, jer to nije bezbedno i može dovesti do botulizma). Mekgregor napominje da će kiselost biti slabija, pa probajte posle 24 sata i po potrebi dodajte so, sirće i začine. Ona obično koristi tečnost jednom ili dva puta – jednom za krastavce koji će dodatno razblažiti tečnost, a dva puta za povrće poput šargarepe.
2. Pomešajte je u pikantni preliv za salatu
Godinama je Mekgregor pokušavala da rekreira sladak, pikantan preliv koji je njena majka pravila za salatu od kukuruza i na kraju otkrila tajnu: tečnost od kiselih paprika kombinovana s malo majoneza. Tečnost od kiselih krastavaca je čak i svestranija.
„Možete je koristiti kao limunov sok ili sirće u prelivu, i dobićete preliv s blagim ukusom belog luka i začina,” kaže Mekgregor.
Predlaže dodavanje malo tečnosti u preliv za salatu od kupusa, krompira ili tunjevine. Možete je i pomešati s otopljenim puterom kao preliv za krompir.
3. Koristite je kao ljuti sos
Smatrajte tečnost od kiselih krastavaca kao sos na bazi sirćeta, kaže Mekgregor. „Ima začinjenu kiselost, ali nije ljuta.” Dodajte je supama ili čorbama da pojačate ukus; kiselina će osvežiti i naglasiti postojeće ukuse. Koristite je kao začin za kajganu, takos, ili umesto limunovog soka u umacima kao što su humus ili majonez. Mekgregor voli da pravi brzi dip tako što kombinuje jednaku količinu tahinija i tečnosti od kiselih krastavaca.
4. Koristite je za marinadu za meso
Mekgregor često koristi tečnost za mariniranje živine, kao što su pileći bataci ili ćureća prsa.
„Ponekad je pomešam s mlaćenicom kako ne bi bila prejaka,” kaže ona. Stavite meso u kesu s tečnošću, začinite po ukusu i marinirajte najmanje dva sata, ali ne više od 12 sati.
5. Dodajte je u koktel
Tečnost od kiselih krastavaca je odlična za koktele. „Za bladi meri često skoro sav limunov sok zamenim tečnošću od kiselih krastavaca, i dodam parče citrusa na kraju,” kaže Mekgregor.
Naravno, tečnost dobro funkcioniše i u drti martini koktelu. Ako želite, probajte i klasični pickleback uz čašicu viskija, piše Food and Wine.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari