Ove greške pri pečenju pice većina ljudi pravi, a ne znaju da tako uništavaju ukus ovom italijanskom klasiku

02.08.2022

12:23

0

Autor: D. R.

Većina je bezrazložno štedljiva po pitanju soljenja testa, nadajući se da će sastojci dati slani ukus pici, ali upravo je to osnovna greška

Ove greške pri pečenju pice većina ljudi pravi, a ne znaju da tako uništavaju ukus ovom italijanskom klasiku
Pica - Copyright Pixabay

Pica je definitivno jedno od najsavršenijih jela i retko kome se ne sviđa, a na nju možete staviti sve ono što volite i oblikovati je sve dok ne dobijete baš onu po svom ukusu.

Idealna je za kućna druženja, filmske večeri, ma jednostavno kad god vam se prijede.

Upravo u tome leži čar pečenja pice kod kuće, ali treba pripaziti na nekoliko najčešćih grešaka.

Priprema testa

Od velike važnosti je da se testo dovoljno "odmori". Jedna je od najčešćih grešaka je kad se prerano pomeri sa toplog mesta. Bitno je da se dovoljno digne da bi bilo meko. Testo je najbolje kasnije rastezati rukama. Ako se povlači nakon što ga razvučete, to znači da je potrebno da ga ostavite da se još malo odmori na sobnoj temperaturi.

Mrvica soli sasvim je dovoljna

Bez soli testo će biti bezukusno i bljutavo. S obzirom na to da je testo doslovce osnova za dobru picu, jako je važno dobro ga začiniti. Većina je bezrazložno štedljiva po pitanju soljenja testa, nadajući se da će sastojci dati ukus pici, ali upravo je to osnovna greška, kažu stručnjaci za hranu Doum Peri i Kler Šafiz iz časopisa Bon Appétit. Naime najbolja pica ima hrskavu i slanu koru. 

Pixabay
 

Oklagija neuspeha

Ukoliko koristite oklagiju za testo budite oprezni kako ga ne biste previše razradili i “ispumpali” sve one mehuriće vazduha koji pružaju fantastičnu strukturu. Umesto oklagije bolje je zaprljati ruke.

Sastojci za picu

Sos od paradajza najbolji je kad je domaći, a za njega je potrebno malo truda. Nakon što se napravi umak od paradajza, potrebno ga je začiniti po želji i premazati testo. Još jedna važna stvar kada su sastojci u pitanju jeste ta da se nikada ne stavljaju oni najjeftiniji.  Važno je i znati dobro iskombinovati sastojke kako pica ne bi bila preslana ili pak bljutava. 

Previše povrća

Dodavanjem previše povrća koje pušta vodu, kao što je slučaj s tikvicama, testo za picu može nakon pečenja postati gnjecavo. Isto važi i ako se povrće koje sadrži puno vode reže na prevelike komade.

Pixabay
 

Zagrejana rerna

Sada, kad je omiljeno jelo spremno za poslednji korak, važno je obratiti pažnju na to da rerna bude dobro zagrejana. Neophodno je zagrejati na najjaču temperaturu i tek onda staviti picu, pa peći najmanje deset minuta.

Minuti kao godine

Dobru picu isplati se čekati pa je ostavite pet minuta u ugašenoj rerni pre posluživanja kako bi se ukusi lepo povezali.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike