Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo da podgrevate u mikrotalasnoj: Kada budete pročitali zbog čega, neće vam više ni padati na pamet

04.09.2022

12:34

0

Autor: Z.A.S.

Mikrotalasna pećnica je namenjena za podgrevanje i brzo kuvanje hrane, međutim, određene namirnice ne bi trebalo ni da joj priđu

Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo da podgrevate u mikrotalasnoj: Kada budete pročitali zbog čega, neće vam više ni padati na pamet
Mikrotalasna - Copyright Profimedia

Mikrotalasna pećnica je sastavni deo mnogih domaćinstava i neko ne može ni da zamisli funkcionisanje bez nje.

Namenjena je za podgrevanje i brzo kuvanje hrane, međutim, mnogi ne znaju da postoje namirnice koje u njoj nikako ne bi trebalo da zagrevate.

Prerađeno meso

Prerađeno meso sadrži veliku količinu soli, aditiva, hemikalija i konzervanasa. Ukoliko na to dodate mikrotalasno zračenje, nivo holesterola bi mogao da se poveća, a to može da dovede do srčanih problema. Sigurnije je da ga zagrejete na šporetu ili roštilju.

Kuvana jaja

Ukoliko kuvana jaja zagrevate u mikrotalasnoj, iz molekula vode će se nakupiti para, što će prouzrokovati porast pritiska. Jaja imaju tanku opnu i ljusku i nisu u stanju da izdrže toliki pritisak. Zato vrlo lako može da se dogodi da jaje eksplodira u mikrotalasnoj pećnici, pa čak i prilikom prvog zalogaja.

Pixabay
 

Šargarepa

Šargarepa može da se kuva i podgreva u mikrotalasnoj, međutim, sirova šargarepa, a to se posebno odnosi na onu sa kožom, može da bude potencijalno opasna. Verovali ili ne, ali ukoliko nije dobro oprana i na sebi sadrži ostatke prljavštine, minerali iz zemlje mogu da izazovu varnice u mikrotalasnoj. Ukoliko se to dešava bez prekida, mikrotalasna peć bi mogla ozbiljno da bude oštećena.

Pixabay
 

Ljuta paprika

Čili paprike, a posebno one veoma ljute, sadrže visok nivo kapsaicina koji može biti prilično zapaljiv. Kada je kapsaicin izložen elektromagnetnim talasima u mikrotalasnoj pećnici, počinje da isparava i može da se zapali. Vatra i dim koji se emituju iz mikrotalasne pećnice mogu da izazovu iritaciju kože i opekotine.

Pexels
 

Paradajz i njegov sos

Ukoliko previše vremena provede u mikrotalasnoj, paradajz, baš kao i kuvana jaja, može da napravi veliki nered. Povećanje pritiska, zbog sadržaja tečnosti u svežem sosu od paradajza i testenine, izaziva stvaranje mehurića koji iskaču iz tečnosti i ostavljaju mikrotalasnu prekrivenu crvenim mrljama.

Pixabay
 

Piletina

Za širenje salmonele glavni krivac je upravo piletina, a to posebno važi za situacije kada nije dobro kuvana. Ukoliko piletinu kuvate u mikrotalasnoj, teško da će se skuvati ravnomerno i temeljno, a to znači da će, tako pripremljena, postati potencijalno opasna od bakterijske kontaminacije. Isto važi i za druge vrste sirovog mesa. Kada pripremate, odnosno kuvate meso, najbolje je da to radite temeljno i na direktnoj vatri, u tiganju, na roštilju ili u rerni.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike