Proglašeno 50 najboljih restorana na svetu za 2022: „Geranijum“ u Kopenhagenu drugu godinu zaredom na samom vrhu

21.07.2022

13:07

0

Autor: D. R.

Danski „Geranijum“ krunisan kao najbolji restoran na planeti

Proglašeno 50 najboljih restorana na svetu za 2022: „Geranijum“ u Kopenhagenu drugu godinu zaredom na samom vrhu
profimedia-0696192712 - Copyright Profimedia

Ovo je još jedna dobra gastronomska godina za Kopenhagen jer je drugu godinu zaredom restoran u glavnom gradu Danske proglašen najboljim na planeti u okviru prestižnog izbora „50 najboljih restorana na svetu“.

„Central“ u Limi, Peru, prvi južnoamerički restoran koji se probio u prva tri na listi, osvojio je drugo mesto, dok je „Disfrutar“ u Barseloni zauzeo treće mesto.

- Ovo je pobednička godina za dansku gastronomiju zajedno sa „Geranijumom“ koji je osvojio titulu najboljeg restorana na svetu i dva nova danska restorana koja ulaze na listu 50 najboljih - objavila je organizacija.

Profimedia
 

Restoran „Geranijum“ služi sezonski Scandi meni bez mesa u neobičnom okruženju na osmom spratu iznad nacionalnog fudbalskog stadiona u Danskoj sa panoramskim pogledom na Fælledparken (Zajedničke bašte). Na prošlogodišnjoj rang listi bio je drugi, odmah iza kultnog „Noma“.

Restoranima je dozvoljeno da preuzmu glavnu nagradu samo jednom, nakon čega ulaze u poseban program "Najbolji od najboljih". Članovi te elitne grupe su Geranijumov komšija iz Kopenhagena „Noma“, kao i njujorški „Eleven Madison Park“, „The Fat Duck“ blizu Londona, „Osteria Francescana“ u Modeni u Italiji i „Mirazur“ u Mentonu u Francuskoj.

Trenutni meni u Geranijumu, „Letnji univerzum“, košta 440 dolara po osobi i traje najmanje tri sata. Nude razne vinske menije, kao i bezalkoholna pića.

Od početka sezone 2022, „Geranijum“ je uklonio meso sa svog menija kako bi se fokusirao isključivo na povrće i morske plodove. Ovo je bio prvi danski restoran koji je dobio tri Mišlenove zvezdice, a glavni kuvar i suvlasnik restorana Rasmus Kofoed takođe je osvojio zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju na globalnom takmičenju u kuvanju, Bocuse d’Or.

Najbolji restoran na planeti otvoren je samo četiri dana u nedelji, kako su odlučili glavni kuvar Rasmus Kofoed i suvlasnik Søren Ledet jer žele da doprinesu održanju ravnoteže između posla i privatnog života.

Tokom 20 godina koliko se nagrada dodeljuje, nijedan restoran izvan Evrope ili Severne Amerike nikada nije osvojio nagradu 50 najboljih na svetu. Svi pobednici do sada su dolazili iz Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Danske, Italije i Francuske.

Tek na 20. mestu ove godine se pojavljuje restoran sa sedištem u Aziji, a „Den“ u Tokiju je osvojio najviše mesto do sada. Kompletnu listu možete pronaći ovde.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike