Kuvarica otkrila koju grešku svi prave kad spremaju jaja na oko, pa ona ne ispadnu hrskava i ukusna

06.04.2022

12:40

0

Prvo, bitna je količina ulja, drugo, pripremite malo krupne morske soli

Kuvarica otkrila koju grešku svi prave kad spremaju jaja na oko, pa ona ne ispadnu hrskava i ukusna
pexels-valeria-boltneva-1833335 - Copyright Pexels

Verojatno mislite da je lako ispržiti jaja, zar ne? Samo ga stavite u tiganj na nekoliko minuta i posao je gotov. Ali, avaj...

Mnogi od nas prave ključnu grešku svaki put kada prže jaja na oko zbog koje ona ne ispadnu toliko ukusna.

Prema savetima raznih kuvara, ono u čemu većina nas greši jeste količina ulja koju koristimo pre nego što razbijemo jaja u tiganj jer zbog pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo želeli.

Pexels
 

Trik za usavršavanje hrskavo prženog jajeta jeste u ulju – i to u mnogo ulja. Prema rečima kuvara, potrebno vam je dosta ulja u tiganju da bi ova metoda funkcionisala, a ulje mora da bude vrelo. Proces zahteva gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.

Kuvarica Huanita Henesi objasnila je za Mirror: – Morate se uveriti da je ulje vruće pre nego što počnete da pržite jaja. Namažite tiganj uljem, ne okrećite jaja i začinite ih dok pečete. Volim dodati prstohvat sušenog čilija ili kajenskog bibera za dodatan ukus!

Ona je dodala da je najvažniji deo procesa osigurati da vam ulje bude vruće pre nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u korišćenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje pucketa u njemu i mora da ga bude dovoljno da pokrije tiganj.

Pexels
 

- Da biste dobili i odozgo savršeno pržena jaja, prelijte ih kašikom vrućeg ulja, a možete staviti i poklopac na tiganj, pa će toplina i para zatvoriti vrh, sa savršenim žumancetom i mekanim belancetom – objasnila je.

Ako više volite jaja koja nisu delimično hrskava, možete slediti ove savete. Džejmi Oliver voli pečena jaja pripremljena tako da smanjite vatru i pečete ih vrlo polako, što daje odlične rezultate, ali duže traje.

Pečeno jaje ne sme da bude gumeno, a žumanjac poput želea. Stavite tiganj na srednje jaku vatru sa kašičicom maslaca ili ulja. Pričekajte da se zagreje i održavajte vatru na istoj temperaturi, ali jaje ne treba previše krčkati u ulju.

Pexels
 

Zatim, nakon što se jaje peče minut na direktnoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite poklopac za još jedan minut pečenja. Preostala toplina skuvaće će površinu pa neće biti nedovoljno kuvanog belanceta, a žumance će i dalje biti zlatno, tečno i ukusno.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike