Kad se automobil duže ne vozi, mogu se dogoditi ovih devet neprijatnosti

23.02.2021

18:19 >> 16:10

0

Autor: Z. A.

Provozajte auto bar jednom nedeljno po kvartu

Kad se automobil duže ne vozi, mogu se dogoditi ovih devet neprijatnosti
Copyright Pixabay

Kako čoveku, tako i automobilu treba kretanje da bi normalno funkcionisao. Stajanje automobila može biti opasno za pojedine delove, pa ako ga duže ne vozite, ovo su najčešće posledice

Pandemija kovida-19 donela je promene i u način na koji se krećemo, odnosno manje krećemo, pa znatno manje i vozimo. Ljudi parkiraju automobile i pridržavaju se smernica da ostanu kod kuće, ili rade od kuće ili više nemaju posao do kog bi se vozili.

Kupovina se sve češće odvija onlajn, pa nema ni čestih odlazaka automobilom u prodavnicu, a u porodicama gde je više automobila sve se češće koristi samo jedan dok drugi stoji, piše „Reader’s Digest“.

1. Akumulator se prazni

Možda će vas iznenaditi, ali vaš automobil i dalje radi čak i kada ga ne vozite.

Baš poput vašeg laptopa ili mobilnog, i akumulator vašeg automobila uvek pokreće kompjuter u vašem vozilu, kaže Džo Akers iz kompanije „Cowles Nissan“.

Ako nećete voziti automobil nekoliko nedelja, Akers preporučuje da svoje vozilo stavite na punjač. Ovi punjači nastavljaju napajati automobilsku bateriju kada se vozilo ne koristi, kaže Akers. I ne zaboravite da uklonite telefonski punjač i sve druge uređaje koji troše energiju priključene na priključak upaljača.

možda će vas i ovo zanimati

2. Gume se ravnaju i gube pritisak

Jeste li se ikada probudili s ravnom stranom kose jer ste na njoj spavali celu noć? Ista stvar se događa kada gume „spavaju“. Razvijaju se ravna mesta na njima kad ne vozite.

Težina automobila koji neprestano pritiska isti deo guma stvara udubljenje, kaže Akers. To je nešto što ćete sigurno osetiti kad se vratite na vozačko mesto. Gume gube pritisak i kad sede – otprilike 0,05 do 0,14 bara mesečno.

Brzinska vožnja po kvartu pomoći će vam da izbegnete ovaj problem, dodaje Akers. Meračem vazduha u gumama proverite pritisak pre nego što ga ponovno vozite.

3. Useljavaju se mravi i drugi insekti

Pomfrit razbacan ispod sedišta i gotovo prazna šalica smoothieja potajno šalju mravima pozivnice. Uklonite smeće, posebno limenke od sokova, hranu, slatke grickalice i tako dalje jer će privući mrave koji će naći način da uđu unutra.

Izvadite i patike za trčanje i odeću za teretanu. Ako to ne učinite, sadržaj će polako i tiho postati trajnim mirisom vašeg vozila. Ako u automobilu ima mnogo vlage, velika je verovatnost da će vas, kad mu se vratite nakon nekoliko sedmica, zapahnuti neugodan miris. Ako parkirate li u garaži, uvek ostavite prozore lagano spuštene – tek toliko da vazduh ulazi u kabinu.

Pixabay

4. Tečnosti i ulje bivaju ustajali

Tečnost u vašem automobilu bitna je za mnoge komponente. Npr, kočiona tečnost je pod pritiskom i daje vam snagu potrebnu za kočenje. Bez tečnosti za servo volan trebalo bi vam mnogo snage samo za okretanje volana. Kad automobil dugo stoji, tečnosti postanu ustajale i mogu se skupiti na određenim područjima.

5. Zaptivači se suše

Zaptivači klima-uređaja mogu isušiti kada ne vozite automobil, što dovodi do problema s integritetom i možete izgubiti freon. Ako se oslanjate na svoj AC sistem, treba mu podmazivanje, što možete postići uključivanjem vozila i klime na deset minuta.

6. Stvara se rđa u rezervoaru

U rezervoaru bi se mogla stvoriti rđa zbog kondenzacije. Zbog toga bi, pre dugotrajnog parkiranja, trebalo da napunite rezervoar gorivom.

7. Habaju se sitnice

Svi kaiševi, creva i žice u vašem vozilu zbog dugotrajnog skladištenja skloni su oštećenjima kao i ostali delovi. Gumeni kaiševi mogu postati suvi i pucati. Creva i žice mogu sažvakati glodari.
Bez obzira na to koliko je vaše vozilo novo ili staro, svejedno treba da uložite nešto novca i vremena da ga pravilno pokrenete nakon dugog stajanja. Uz ove mere predostrožnosti, zahvalićete sebi i novčaniku kad ponovo sednete za volan.

Foto: RINA

8. Šteta od drveća

Ako je vaš automobil parkiran na ulici ili na prilazu ispod bora, na vozilu biste mogli pronaći lepljivi nered kad ga ponovno vozite. Borova smola je izuzetno lepljiva i teško ju je ukloniti.
To takođe može biti problematično kada je o boji reč, posebno ako je prozirni sloj već oštećen. Uklonite ga sredstvom za čišćenje čim ga primetite jer kako temperatura raste, smola se zagreva, što uzrokuje veće oštećenje boje.

9. Šteta od ptičjeg izmeta

Nedeljno pranje automobila uklanja ptičji izmet pre nego što može prouzrokovati pogoršanje boje automobila, ali kad je vaš automobil parkiran ispod drveća ili tamo gde ptice redovno borave, izmet se brzo nakuplja u neuglednom neredu. Taj se izmet sastoji od mokraćnih kiselina, a to nije rastvorljivo u vodi, što znači da je noćna mora ukloniti jednu mrlju, a kamoli na destine njih. Poput sokova drveća, i ptičji izmet može prodreti kroz prozirni sloj – zaštitni sloj automobila. Operite ga što pre sredstvom za pranje automobila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike