Ona vam bukvalno čuva glavu, zato je važno da odredite odgovarajuću veličinu kacige

09.03.2021

18:19 >> 15:23

0

Neiskusni kupci skloni su tome da naprave niz grešaka

Ona vam bukvalno čuva glavu, zato je važno da odredite odgovarajuću veličinu kacige
Copyright Pixabay

Uskoro će, sa lepim vremenom, na ulicama biti sve više motocikala. Zato je važno, pogotovo za one kojima je prva sezone vožnje, da budu što bezbedniji. A jedna od ključnih stvari je adekvatna kaciga.

Ne moramo da napominjemo da je po zakonu obavezna, to već znate. Ali ono što možda ne znaju oni koji je prvi put kupuju je da je od presudnog značaja da izaberete odgovarajuću veličinu kacige jer će vas samo tada ona štititi na pravi način.

Veličina se određuje prema izmerenom obimu glave. Obim se meri preko čela i potiljka.

Na dole prikazanoj tabeli imamo odnos veličine kacige sa obimom glave u centimetrima. Ovaj odnos je prihvaćen od svih proizvođača kaciga u svetu.

Ipak, ne držite se slepo ove tabele jer postoje odstupanja od proizvođača do proizvođača, zato je važno da je probate.

Profimedia

Potražite savet od prodavca, a imamo i neka uputstva:

Neodgovarajuća mala kaciga veoma teško i tesno se stavlja na glavu. Pritiska vas najviše na čelu i previše steže iznad ušiju. Ne možete je lako zakopčati. Posle kratkog vremena osećate da nelagodnost raste. To je dovoljno da je skinete i probate veću.

Neodgovarajuća velika kaciga se veoma lako stavlja i skida. Nema pritiska na glavu. Možda će neiskusan kupac da pomisli da je to „njegov broj“ jer ga nigde ne steže i prijatno mu je u njoj, ipak ako vam se pomera kada vrtite glavom ili kleca kad klimate glavom napred nazad, skidajte je. Ta kaciga će posle kratkog nošenja da vam bude još veća.

Kaciga odgovarajuće veličine se veoma tesno navlači prvi put. Vrši ravnomeran pritisak na celu glavu. Neiskusni kupac ovakvu kacigu odmah skida ubeđen da mu je mala. Ne pomera se i ne kleca kada vrtite i klimate glavom. Iako se čini da vam je tesna, zadržite je na glavi minut dva i videćete da taj pritisak popušta. To je prava veličina kacige!

Kao cipela, čizma ili rukavica, svaka kaciga se za kratko vreme „razgazi“ i njena unutrašnjost se oblikuje prema glavi, piše motoberza.

Ovo su veličine:

XXS          XS           S            M             L              XL       XXL         XXXL
51/52     53/54    55/56    57/58     59/60      61/62     63/64    65/66 (cm)

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike