Kraljica nije bila običan učesnik u saobraćaju: Obožavala je da vozi, imala je flotu luksuznih automobila, a jedan joj je bio omiljen

13.09.2022

07:16

0

Autor: Z. A.

Kraljica je izuzetno volela da vozi, a još krajem prošle godine viđena je za upravljačem svog zelenog „Jaguara“.

Kraljica nije bila običan učesnik u saobraćaju:  Obožavala je da vozi, imala je flotu luksuznih automobila, a jedan joj je bio omiljen
profimedia-0721826042 - Copyright Profimedia

Kraljica Elizabeta Druga je od najmlađih dana bila vezana uz vožnju i automobile. Još kao princeza, tokom Drugog svetskog rata, vozila je terenski „Austin K2/Y“. Kasnije tokom svoje vladavine izmenila je na desetine automobila, ali je uvek pazila da izbor bude neki domaći brend.

Njena sklonost vožnji i automobilskoj tehnici ne treba da čudi, ipak se ona tokom rata školovala za vozača i mehaničara, a sticajem okolnosti vozila je i vojni kamion.

Tokom vladavine je van protokolarnih događaja bila najsklonija starom dobrom „Defenderu“. „Land Rover“ je znao tu povezanost dobro da iskoristi i marketinški, a odužio joj se i poklanjanjem jednog „difendera“ u produženoj 130 verziji.

Profimedia
 

Ako pak govorimo o floti koja se koristila u protokolarne svrhe, sumnje nema, „Bentley“ je bio i ostao prvi njen izbor. Neretko je „Bentley“ za kraljicu izrađivao posebno prilagođena unikatna vozila, a u ergeli su bili najčešće modeli „Arnage“ i odnedavno „Bentayga.“

Naravno, uz „Bentley" je bilo uvek mesta i za „Rolls Royce“, posebno limuzine na bazi „Phantoma“. Kraljica je često svoje korgije vozila u „Jaguaru“, a upravo je „X-Type“ bio automobil u kojem je poslednji put snimljena kako vozi u novembru prošle godine u dvorcu Vindzor.

U kraljevskoj floti nalazi se osam državnih limuzina, i to dva „Bentleyja“, tri „Rolls Roycea“ i tri „Daimlera“.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
 

I za kraj jedna zanimljivost.
Kraljica Elizabeta Druga bila je jedina vozačica na putevima u Velikoj Britaniji koja nije trebalo da ima vozačku dozvolu. Naime, prema zakonu, niko nema prava od kraljice da zatraži vozačku dozvolu ako je vidi za upravljačem. Da stvar bude bolja, automobil koji je koristila engleska kraljica nije trebao da bude ni registrovan, dakle nije bila potrebna saobraćajna dozvola. Sve ove pogodnosti sada će imati i njen naslednik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike