Slavni i neslavni filmovi koji su obeležili 2020.

31.12.2020

11:55

0

Nisu svi najbolji, o nekima se mnogo pričalo, od nekih se mnogo očekivalo, neki su to opravdali, mnogi nisu. Mi izdvajamo po 5 domaćih i stranih ostvarenja,

Slavni i neslavni filmovi koji su obeležili 2020.
Copyright Profimedia

Protekla godina bila je za kinematografiju, može se slobodno reći, “pogubna”. Stopirana su snimanja, odlagana distribucija, bioskopi su bili zatvoreni, a premijere su se delimično selile na striming platforme. Kakva će biti 2021. ostaje da se vidi, ali uprkos svim poteškoćama film uspeva da opstane, a manji broj kvalitetnih ostvarenja uspeo je da zasija, ne samo na domaćoj sceni, već i na svetskoj.

Naravno, svi se nadamo “boljim vremenim” i većem broju domaćih filmova, a što se tiče strane kinematografije, sudeći po nedavno dodeljenim Nagradama evropske filmske akademije (EFA), ili popularno “Evropskom Oskaru” izdvojili su se prilično dobri filmovi.

Nisu svi najbolji, o nekima se mnogo pričalo, od nekih se mnogo očekivalo, neki su to opravdali, mnogi nisu. Mi izdvajamo po 5 domaćih i stranih ostvarenja, te ostavljamo vama da procenite sami.

Moj jutarnji smeh

Domaći autorski nezavisni film u režiji Marka Đorđevića pobedio je na Festivalu autorskog filma 2019 (Gran-pri), a ove godine nastavio je da niže nagrade. Iako je premijerno prikazan pred kraj 2019. u Roterdamu, ove godine je pobrao sve nagrade po festivalima u zemlji i u regionu. Priča o tridesetogodišnjaku koji je još uvek nevin osvojila je srca publike i žirija i na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu donela glavne glumačke nagrade za glumce Filipa Đurića i Ivanu Vuković. U ovom ostvarenju jednu od poslednjih uloga ostvario je Nebojša Glogovac.

Otac

Film Srdana Golubovića je premijerno prikazan u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, tom prilikom osvojivši čak dve nagrade. Ostvarenje je svakako obeležilo ovu godinu, iako se suočio sa mnogim poteškoćama koje je situacija sa pandemijom mogla da donese. Ipak, kvalitet priče o ocu i njegovoj požrtvovanoj i herojskoj borbi za starateljstvo nad svojom decom, prepoznat je na mnogim festivalima, i od strane publike i od žirija, a glavni glumac Goran Bogdan bio je nominovan za najboljeg na pomenutim Nagradama Evropske filmske akademije.

Oaza

Ostvarenje Ivana Ikića prikazano je i nagrađeno na 77. Venecijanskom filmskom festivalu. Ikićevoj režiji je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora“, pripala prestižna Nagrada „Europa Cinemas Venice Label“. Film je bio pobednik i na Festivalu u Zagrebu, a nagrađen je i u Kotbusu. „Oaza“ je neobična ljubavna priča smeštena u dom za mlade sa posebnim potrebama. Oni pokušavaju, uprkos ograničenjima, da ostvare svoje želje koje u njima budi mladost i potreba za samostalnošću.

Vikend sa ćaletom

Iako je poseta bioskopima znatno opala, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića je za prva dva meseca prikazivanja pogledalo oko 50.000 gledalaca. Film sa Nenadom Jezdićem i Banetom Vidakovićem u glavnim ulogama premijerno je prikazan 29. oktobra u beogradskim bioskopima, a prati priču sredovečnog beogradskog kriminalca Kašike (Jezdić) pripadnika stare škole, zarobljenog u vremenu kada je bio u punoj snazi, koji, saznavši da je teško bolestan, odlučuje da vikend provede sa svojim jedanaestogodišnjim sinom kojeg dugo nije video.

Ime naroda

Biografsko – istorijska drama “Ime naroda” Darka Bajića otvorila je ovogodišnji 27. Festival evropskog filma Palić, kao i 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE. Rađen po scenariju Milovana Vitezovića govori o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije uopšte – Svetozaru Miletiću. Uglednog advokata, člana ugarskog parlamenta i doživotnog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini maestralno tumači veliki glumac Ljubomir Bandović.

Capone

Film reditelja Džoša Tranka o kome se priča od 2016. godine, sa velikim potencijalom, zanimljivim protagonistom i harizmatičnim i odličnim glavnim glumcem Tomom Hardijem završio je, nažalost, neslavno, bez jakog distributera i bez bioskopskih projekcija. Priča prati poslednje godine ozloglašenog gangstera sve do njegove smrti 1947. godine.

Tenet

Dovoljno je pomenuti “Momento”, “The Prestige” ili “Inception” i već je svima jasno da je za rediteljskim pultom Kristofer Nolan. Ovaj film se toliko očekivao, toliko najavljivao kao “spasilac bioskopa” jer je reditelj smatrao da je on “samo za bioskope” – pa makar i prazne. Međutim, koliko god da je publika pohrlila da ga odgleda, nažalost mišljenja su veoma podeljena. Može se reći da su prevagnula ona koja smatraju da je “film, u najmanju ruku, zbunjujuć”, da je rađen za bioskopsku publiku, kao i da je ovoga puta Nolan ostavio “prazne i emotivno isprane aktere”. Ima onih koji hvale samu ideju, ali i ti smatraju da je nedovoljno jasna. Ostavljamo da procenite sami.

Another Round

Ukoliko novinar sme da ima favorita, to bi svakako bio ovaj danski film u režiji Tomasa Vinterberga, u kojem glavnu ulogu tumači fantastični glumac Mads Mikelsen. Ovo ostvarenje nagrađeno je na dodeli Nagrada evropske filmske akademije, za najbolju režiju, scenario, najbolji film u celini, a Mikelsen je trijumfovao kao najbolji glumac.

Pročitajte još

– Izuzetan film o radosti, patnji, slavi, o životu i puno alkohola – kratko je opisao “Drugu rundu” veliki reditelj Vim Venders, a nama ostaje samo da se složimo i da ga preporučimo.

Mank

Sudeći prema filmskim kritičarima ovo ostvarenje u režiji Dejvida Finčera moglo bi da pokupi dosta nominacija, ako ne i da dobije ovogodišnjeg Oskara. Reč je o biografskom radu koji je Finčer planirao da snimi još od 2003. godine, a scenario je napisao njegov pokojni otac Džek Finčer. Radnja filma prati holivudskog scenaristu Hermana Mankevica koga tumači Geri Oldman, a predstavlja ekranizaciju Holivuda iz tridesetih godina prošlog veka koju pratimo kroz oči oštroumnog, ali često alkoholisanog scenariste.

Na početku filma ga vidimo sa zadatkom da završi scenario za kultni film “Citizen Kane” koji će postati remek-delo, a tokom kreativnog procesa u scenama flešbekova pratimo njegove odnose sa kolegama i nadređenima u Metro-Goldwyn-Mayer, kao i uticaje velike depresije na političku situaciju i filmski biznis u celini.

Nomadland

Još jedan kandidat za nadolazeću sezonu dodela nagrada je “Nomadland”, a posebno Frensis Mekdormand koja glumi ženu iz malog gradića uništenog u krizi, koja nakon što sve izgubi odluči da spakuje kofere i ode na put svojim kombijem po Americi. Na tom putu susreće druge nomade, većinom naturščike koji zapravo glume fikcijsku verziju samih sebe, žive u svojim kombijima i rade kratke poslove od kojih preživljavaju od danas do sutra. Baš zato je, prema kritičarima, ova priča neobičan spoj fikcije i dokumentarnog filma koji režira Kloi Žao.

“Nomadska zemlja” osvojio je Zlatnog lava za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji, a inače je zasnovan na sociološkoj knjizi Džesike Bruder iz 2017. godine, koja prikazuje život starije žene koja usled ekonomske krize iz 2008. godine napušta grad i kreće na put, istražujući život izvan konvencionalnog društva kao „moderni nomad“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike