Onlajn dodela evropskih Oskara: Mads Mikelsen najbolji glumac, Paula Beer najbolja glumica

12.12.2020

20:12 >> 20:58

0

Goran Bogdan, koji je nominovan u ovoj kategoriji, bio je prisutan na ceremoniji onlajn iz svog doma, kao i drugi laureati

Onlajn dodela evropskih Oskara: Mads Mikelsen najbolji glumac, Paula Beer najbolja glumica
Copyright Printscreen / europeanfilmawards.eu

Dodela 33. Evropske filmske nagrade (EFA), popularnog evropskog Oskara, održava se večeras u Berlinu, a publika u Srbiji može da gleda uživo prenos na sajtu Slobodne zone i prati glumca Gorana Bogdana koji je bio nominovan za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Otac” Srdana Golubovića.

Nagradu za najboljeg glumca, ipak, osvojio je Mads Mikelsen za film “Još jedna tura”, dok je za najbolju glumicu proglašena Paula Beer za film “Undine”.

U konkurenciji su pored Gorana Bogdana bili i slavni Vigo Mortensen za film “Falling“, potom Bartoš Bieleni za poljski film “Telo Hristovo“, Elio Germano za „Hidden Away“ i Luka Marineli za italijansko ostvarenje “Martin Eden“.

Zbog pandemije se laureati evropskih Oskara progašavaju virutelno, no, kako je predviđeno, nagrade će biti dodeljene u Rejkjaviku na Islandu 2022. godine.

Svi nominovani su uključeni onlajn i učestvuju u ceremoniji, uključujući i Gorana Bogdana.

Printscreen/europeanfilmawards.eu

O Goranu Bogdanu ovom prilikom rečeno je:

– Neverovatnom glumom odali ste počast i vratili dostojanstvo napaćenom liku oca Nikole koji prelazi celu zemlju zbog svoje dece.

Printscreen / europeanfilmawards.eu

Meds Mikelsen zahvalio se svima koji su radila na filmu sa njim i pritom pozdravio i zahvalio se svojim kolegama koji su takođe nominovani, uključujući i Bogdana.

–  Kada bude prilike da se sastanemo svi zajedno ovu nagradu ću podeliti sa vama – kazao je slavni glumac i dodao:

– Postoji jedan razlog zbog kog je ovaj film snimljen, jedno malo bleštavo svetlo koje nije više sa nama, ali je ona u svakom kadru ovog filma. To je Ida Vinterberg.

Ceremonija odaje počast postignućima evropske kinematografije u glavnim EFA kategorijama (najbolji u Evropi: igrani, dokumentarni i kratki film, najbolja evropska komedija, animirani film, otkriće godine, reditelj, glumica, glumac i scenarista, kao i nagrada za inovativno pripovedanje priče u filmu).

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Tomas Vinterberg, za ostvarenje “Još jedna runda”.
– Ponosan sam. Fantastična je konkurencija. Ovaj film snimao sam u najtežem periodu svog života i ne bih mogao da ga snimim da nije bilo pomoći članova moje porodice i prijatelja, a posebno se zahvaljujem Vigu Mortensenu za odličnu ulogu – rekao je Vinterberg.

I nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke Vinterbergu i njegovom koscenaristi Tobijasu Lindholmu.

Nagrada u oblasti inovativnog pripovedanja pripala je britansko-irskom reditelju Marku Kazinsu, autoru filma “Žene snimaju filmove”, “za uzdizanje i davanje glasa ženama u oblasti kinematografije i režije”.

Priznanje za iznenađenje 2020. godine, u kategoriji u kojoj je bio i bosanski reditelj Nermin Hamzagić sa “Punim mjesecom”, otišla je u ruke italijanskog reditelja Karla Sironija za film “Sunce”.

Prvi put, ove godine, dodeljena je LUX – Evropska filmska nagrada publike od strane Evropskog parlamenta i Evropske filmske akademije, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i programom Europa Cinemas.

Domaćini večeri su Wim Wenders, Agnieszka Holland, Mike Downey i Marion Döring, a svečanu onlajn ceremoniju vodi Steven Gätjen. Oni su ovom prilikom istakli da je ovo veče, dokazalo da je film živ uprkos pandemiji i krizi koja je zahvatila svetsku kinematografiju.

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i danas objedinjuje više od 3.800 evropskih filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture.

Pročitajte još: Ekskluzivno: Goran Bogdan za 24sedam o nominaciji za Evropsku filmsku nagradu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike