Vapaj onih koje niko ne želi čuti: Film "Oaza" pobednik na festivalu u Zagrebu

16.11.2020

12:23 >> 15:46

0

Ostvarenje Ivana Ikića prikazuje ljude koji su čitav život izolovani i kojima svet retko kad daje priliku da se osete najboljim u nečemu. Reč je o ostvaren

Vapaj onih koje niko ne želi čuti: Film "Oaza" pobednik na festivalu u Zagrebu
Copyright Ivan Ikić Promo/ Marija Strajnić

Nakon osam dana onlajn programa tokom kojeg je prikazano oko sto filmova iz čitavog sveta, dodeljene su nagrade 18. Zagrebačkog filmskog festivala, a priznanje „Zlatna kolica“ za najbolji film pripalo je „Oazi“ u režiji Ivana Ikića.

Ovo ostvarenje premijerno je prikazano na programu Venecijanskog festivala i osvojilo je veliki broj nagrada, a nastalo je u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske.

Printscreen / Youtube

Pobeda „Oaze“ u Zagrebu obrazložena je sledećim rečima:

– Ovaj film prikazuje ljude koji su čitav život izolovani i kojima svet retko kad daje priliku da se osete najboljim u nečemu. Reč je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a kroz sam postupak daje ruku onima kojima je to najpotrebnije, pružajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni. Nagrada Zlatna kolica ide reditelju i njegovom timu koji su uspeli da ne iznevere poverenje i da svetu prenesu vapaj onih koje niko ne želi čuti – prenosi Filmski centar Srbije koji je i podržao nastanak ovog filma.

Žiri dugometražnog programa Zagrebačkog filmskog festivala radio je u sastavu: Ivana Mladenović, Marko Škop i Damjan Kozole, a nagrada podrazumeva i novčani iznos od 4000 evra.

Priča Ikićevog filma smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov, a uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Na Zagreb film festivalu nagradu za najbolji kratki film dobio je francuski “Dustin” Naïle Guiguet, a Zlatna kolica za najbolji hrvatski kratki film dobila je Sara Grgurić za film “U šumi”.

Publika 18. ZFF-a, održanog onlajn zbog pandemije korona virusa, proglasila je najboljim film “Tereza37” Danila Šerbedžije, koji je trijmfovao proteklog leta na 67. Pulskom festivalu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike