Iza najboljeg evropskog filma krije se velika tragedija

13.12.2020

07:52 >> 13:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Danski film Druga runda” trijumfovao je sinoć na onlajn dodeli 33. Evropskih filmskih nagrada u Berlinu, osvojivši četiri glavne nagrade - za najbolji evro

Iza najboljeg evropskog filma krije se velika tragedija
Copyright Film "Još jedna tura"/ Profimedia

Nagrade Evropske filmske akademije (EFA) dodeljene su u kategorijama: Inovativno pripovedanje, Najbolji evropski dokumentarni film, Otkriće godine, Najbolja evropska glumica, glumac, scenarista, reditelj i najbolji evropski film, a virtuelna ceremonija od dva i po sata mogla je da se prati direktno sa sajta domaćeg filmskog festivala “Slobodna zona”.

Višestruki laureat ovogodišnje dodele Evropskih filmskih nagrada, reditelj Tomas Vinterberg poznat je po svojim osvešćenim i kompleksnim fimovima kao što su “Lov”, takođe sa glumcem Madsom Mikelsenom, koji igra u “Drugoj rundi”, “Treća laž” po romanu Agote Krištof i kontroverzna drama “Proslava”, čija se pozorišna verzija, prema njegovom komadu, dugo igrala u Ateljeu 212. Snimao je i ostvarenja britanske i američke produkcije “Daleko od razuzdane gomile”, prema istoimenom romanu “The Command”, “Draga Vendi”, “It”s All About Love”.

Vinterberg se sinoć tri puta zahvaljivao Evropskoj filmskoj akademiji, kao najbolji reditelj, scenarista i za najbolji film u celini.

– Veoma sam dirnut ovom nagradom za najbolji film, hvala puno EFA akademiji, izuzetno sam ponosan, jer ovo je zaista jaka konkurencija mojih kolega. Pre svega želim da se zahvalim celoj mojoj ekipi, a najviše glumcu Madsu Mikelsenu – nadahnut je bio reditelj, a onda je sve odjednom rastužio, kada je priča dobila sasvim drugi tok.

– Moja ćerka je preminula dok smo snimali ovaj film – rekao je Vinterberg nakon čega je nastao tajac među prisutnima u studiju, kao i među svim kandidatima koji su pratili ceremoniju onlajn.

– Film smo realizovali u njenoj školi, bila je deo ovog projekta, posebno ju je zavoleo glavni glumac, ali sudbina je tako htela da ona više nije sa nama – nastavio je reditelj, dok Mads Mikelsen nije mogao da zadrži suze.

– Jedino što na kraju vredi je da ovaj film u potpunosti posvećujem svojoj ćerki – potresno je završio izlaganje reditelj i mnoge ostavio bez reči.

Profimedia

– Izuzetan film o radosti, patnji, slavi, o životu i puno alkohola – kratko je opisao “Drugu rundu” veliki reditelj Vim Venders, autor remek-dela poput “Nebo nad Berlinom” i “Pariz-Teksas”. Pobednički film je rađen u koprodukciji Danske, Holandije i Švedske.

Evropska filmska akademija i EFA Productions iz Berlina, udruženi sa Evropskim filmskim festivalom iz Sevilje organizovali su 33. dodelu Evropskih filmskih nagrada, koja se održava svake druge godine, a sada je prvi put u svojoj istoriji organizovana virtuelno zbog pandemije. Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i danas je čini više od 3.800 evropskih filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture.

Sledeća dodela nagrada Evropske filmske akadmije biće održana u Rejkjaviku, na Islandu, 2022. godine, koji je zapravo bio planiran kao domaćin ove godine uživo, ali je sve moralo biti odloženo zbog epidemiološke situacije.

PROČITAJTE JOŠ: Proglašeni pobednici 26. Festivala autorskog filma: Imenjaci osvojili Gran-pri – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike