Slava prve Diznijeve princeze: Dan kada je svet upoznao Snežanu

21.12.2020

10:33 >> 13:29

0

Autor: Dejan Ćirić

Na današnji dan, 1937. godine, održana je premijera prvog celovečernjeg crtanog filma u filmskoj istoriji

Slava prve Diznijeve princeze: Dan kada je svet upoznao Snežanu
Copyright "Snežana i sedam patuljaka"/Profimedia

„Snežana i sedam patuljaka“ je kultni američki animirani film iz 1937. koji je producirao Volt Dizni. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grim koja govori o mladoj Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. „Snežana i sedam patuljaka” je prvi dugometražni animirani film iz Sjedinjenih Američkih Država, prvi dugometražni film Volta Diznija i deseti najkomercijalniji film 20. veka.

Premijera je održana na današnji dan, 21. decembra 1937. godine, u bioskopu „Carthay Circle Theatre“. Bila je to prva premijera celovečernjeg crtanog filma u filmskoj istoriji. Film je odmah postao izuzetno popularan i više puta je ponovo prikazivan u bioskopu, sve dok nije izdat na VHS-u, 28. oktobra 1994. godine. Snežana je i prva Dizni princeza, a takođe i prvi izmišljeni ženski lik koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih. Lik Snežane zasnovan je na glavnom liku iz bajke poznate u mnogim evropskim državama, a najpoznatija je bavarska verzija koju su za sva vremena sačuvala braća Grim. Snežani je u crtanom filmu glas pozajmila Adriana Kaseloti, a njen lik je osmišljen na osnovu lika glumice Mardž Čempion.

U drugoj, dalekoj zemlji, pre mnogo, mnogo godina, misteriozna i ledena lepa žena sa magičnim moćima (promotivna brošura iz 1938. godine sugeriše da je moći dobila „prodavši sebe telom i dušom zlim duhovima” nemačke planine Harc), stekla je svoj kraljevski položaj udajom za kralja udovca, Snežaninog oca, koji joj je dao vlast nad svojim kraljevstvom pre nego što je umro. Zla kraljica posedovala je čarobno ogledalo koje joj je pomagalo da sazna sve što poželi. Čarobno ogledalo pokazuje ukleto, zadimljeno lice demona koji odgovara kraljičinim zahtevima. Redovno ga pita ko je najlepša žena u carstvu, a ogledalo bi joj uvek odgovaralo da je ona. Kraljica ima magičnu moć samo u svom dvorcu.

Profimedia

U filmu je Snežana u početku prikazana da živi pod kontolom svoje zle, pakosne maćehe, koja je prisiljava na težak posao, plašeći se da bi Snežanina lepota jednog dana mogla nadmašiti njenu. Nakon mnogo godina, kraljičino magično ogledalo potvrđuje da je Snežana najlepša, zbog čega je kraljica poslala lovca da je ubije. On nema srca da to uradi, pa joj pomaže da pobegne u šumu. Nakon mučne noći provedene u šumi, Snežana nailazi na kuću sedam patuljaka, koji joj rado pružaju utočište, a ona im zauzvrat sprema po kući i kuva hranu. Svi patuljci su je brzo zavoleli, osim Ljutka, ali je na kraju i on to učinio. Kraljica otkriva da je Snežana živa, pa koristi magiju da se preruši u staricu i otruje jabuku koja će je baciti u „spavajuću smrt” iz koje će je oživeti samo poljubac prave ljubavi. Dok su patuljci u rudniku, prerušena kraljica stiže do kuće i nudi Snežani otrovnu jabuku. Snežana zagrize jabuku i pada u san. Nakon što su otkrili šta se dogodilo patuljci pronalaze kraljicu, koja nakon pokušaja da ih ubije pada sa litice u smrt. Verujući da je i ona mrtva, patuljci prave mrtvački kovčeg za Snežanu. Nakon nekog vremena, nailazi princ i tužan zbog njene prividne smrti, poljubi je, prouzrokujući njeno buđenje. Dok sedam patuljaka pleše od radosti, Snežana i princ odlaze da žive srećno do kraja života.

Pročitajte još

Snežana je princeza i najlepša u zemlji. Magično ogledalo njene maćehe je opisuje da ima „usne kao ruže rumene, kosu kao abonos crnu i kožu kao sneg belu.” Iako je na početku filma prikazana u ritama, Snežana je najpoznatija po svojoj legendarnoj haljini sa plavim gornjim delom, pufnastim rukavima sa crvenim šarama, žutom suknjom i belim okovratnikom, zajedno sa žutim cipelicama, smeđim ogrtačem i crvenim rajfom sa mašnom u kosi. Ima graciozne i elegantne pokrete, što je pokazatelj damskog stila i aristokratskog porekla. Snežana je nevina, ljubazna, nežna, slatka i vesela. Svojom ljubaznošću i eteričnom lepotom, osvaja svako stvorenje u kraljevstvu. Takođe, pokazuje veliku otpornost i unutrašnju snagu protiv nesreće.

Profimedia

Rad na snimanju „Snežane i sedam patuljaka“ započeo je početkom 1934. godine i u junu iste godine u „Njujork tajmsu“ Volt Dizni je najavio snimanje svog prvog igranog filma. Pre „Snežane“, Dizni studio je prvenstveno bio uključen u produkciju kratkog animiranog filma o Mikiju Mausu i serije „Silly Symphony“. Dizni se nadao da će ojačati prestiž i prihode svog studija sa dugometražnim filmovima. Procenjivalo se da bi „Snežana“ mogla biti snimljena sa budžetom od 250.000 dolara, koji je bio deset puta veći od budžeta za „Silly Symphony“, i da bi trebalo da bude prvi dugometražni animirani film u istoriji, zbog čega je Volt Dizni morao da se bori da bi dobio odobrenje za filmsku produkciju. Njegov brat i poslovni partner Roj Dizni i njegova supruga Lilijan pokušali su da ga odgovore od toga, dok je holivudska filmska industrija podrugljivo nazivala projekat kao „Diznijeva ludost”, još dok je bio u fazi snimanja. Volt je svoju kuću dao pod  hipoteku, kako bi finansirao troškove snimanja filma, što je na kraju dovelo do ukupnog iznosa od 1.488.422 dolara, što je u to vreme bio neverovatan novac, čak i za igrani film.

Profimedia

Pisac Ričard Kridon je 9. avgusta 1934. godine napisao 21 stranicu beleški pod nazivom „Predlozi za Snežanu”. To je uključivalo spisak glavnih likova, kao i situacije i gegove za priču. Na samom početku projekta Dizni je naveo da su glavna atrakcija za njega patuljci i njihove mogućnosti da izvode „otkačene gegove”. Onda je promenio odluku i rekao da priča treba da počne sa Snežanom kada otkriva kolibu sedam patuljaka. Od početka je predlagao da svaki od patuljaka, čija imena i ličnosti nisu navedena u originalnoj bajci, mogu imati svoja karakterna obiležja. Imena patuljaka su izabrana između pedeset potencijalnih, kroz proces eliminacije. U originalnoj verziji braće Grim kraljica je prvo pokušala da ubije Snežanu otrovnim češljem. Nakon što bi je ubedila da koristi češalj, maskirana kraljica bi pobegla, ali patuljci bi stigli na vreme da uklone češalj. Nakon tog propalog pokušaja ubistva, kraljica bi naredila da se princ zarobi i dovede u njen dvorac, gde bi Snežana došla da ga traži. Skice priče za film prikazuju ovaj događaj gde se zajedno pojavljuju kraljica i veštica. U napomenama za priču zapisano je da je kraljica imala magičnu moć samo u svom dvorcu. Princa, koji odbija da je oženi, kraljica ostavlja da umre (jedan crtež prikazuje princa zarobljenog u podzemnoj komori napunjenoj vodom), dok ona odlazi prema kolibi patuljaka sa otrovnom jabukom. Šumske životinje pomažu princu da pobegne iz kraljičinog dvorca i pronađe svog konja. Princ je trebalo da ode do kolibe i spasi Snežanu, ali je krenuo pogrešanim putem, uprkos upozorenjima šumskih životinja i njegovog konja, koje on, za razliku od Snežane, nije mogao da razume. On zato ne bi stigao na vreme da je spasi od kraljice, ali bi to mogao da učini prvim poljupcem. Ova radnja nije se koristila u konačnoj verziji filma, iako je Ferdinand Hovart radio mnoge crteže scena u tamnici.

Profimedia

Ostali primeri komičnije prirode priče u ovoj fazi uključuju predloge da se kraljica prikaže kao debela, otkačena, i sebična karikatura. Princ je takođe trebalo da bude više nalik klovnu, i da se udvara Snežani na komičan način. Volt Dizni je ohrabrivao sve zaposlene u studiju da doprinose priči, i nudio je pet dolara svakome ko nešto smisli. Tako se pojavio geg sa nosevima patuljaka koji vire ispod kreveta kada su se prvi put sreli sa Snežanom.

Pročitajte još

Dizni je postao zabrinut da bi takav komični pristup mogao smanjiti uverljivost likova i osećao je da je potrebno više vremena za razvoj lika kraljice. Savetovao je da se pažnja posveti isključivo scenama u kojima se pojavljuju samo Snežana, patuljci, i njihovi prijatelji ptice i životinje. Imena i karakteristike patuljaka i dalje su bili „otvoreni za promene“. Postoji još jedna skica pod nazivom „Patuljci otkrivaju Snežanu”, gde se uvodi lik Pospanka, koji će se na kraju pokazati kao najuspešniji i najpopularniji od svih patuljaka.

Profimedia

Do kraja 1934. godine Dizni je dalje razvijao priču sam, našavši se u dilemi oko lika kraljice, za koji je osećao da više ne može biti „debela” niti „otkačena”, već „veličanstveno prekrasna osoba”, što je bila mogućnost koju je već iznosio na prethodnim sastancima o priči. Dizni se nije fokusirao na projekat sve do jeseni 1935. Smatra se da je možda sumnjao u svoju i sposobnost studija, i da mu je njegov put u Evropu tog leta vratio samopouzdanje. U tom trenutku Dizni i njegovi pisci fokusirali su se na scene u kojima su Snežana i patuljci predstavljeni publici i jedni drugima. U memorandumu od 25. novembra 1935. godine, on je izložio zadatke za sve koji su radili na filmu, i odlučio je o osobinama ličnosti svakog pojedinog patuljka. Posle svih tih peripetija, stvorio je jednu od najlepših i najpopularnijih animiranih bajki svih vremena koja je do danas ostala neprevaziđena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike