Devojčica Hajdi na pozorišnim daskama: Pre 140 godina napisan čuveni roman

17.12.2020

16:26 >> 17:03

0

Na repertoaru Boška Buhe naći će se komad po omiljenoj dečjoj bajci Johane Špiri u kojem će glumiti Mia Jovanović, Nemanja Oliverić, Katarina Gojković,

Devojčica Hajdi na pozorišnim daskama: Pre 140 godina napisan čuveni roman
Copyright Profimedia

Kao svoju prvu premijeru u 2021. godini, Pozorište Boško Buha planira scensku adaptaciju čuvenog romana “Hajdi” Johane Špiri.

Napisano 1881. godine, ovo delo je već 140 godina jedno od najomiljenijih knjiga iz detinjstva mnogih generacija. Svojom toplinom i ljupkošću, ovo delo promoviše životnu radost, inspiraciju i osećanje slobode koje svako dete vrlo rado prepoznaje.

Postoji mnogo filmskih, pozorišnih, televizijskih, pa čak i operskih adaptacija ovog romana, ali do sada nijedna u našoj zemlji. Zato Pozorište “Boško Buha” želi da da svoj doprinos tom nizu, pogotovo s obzirom da je reč o velikom klasiku za decu, pa nema sumnje da ova priča pripada glavnoj repertoarskoj liniji Pozorišta.

Pročitajte još

Autorsku dramatizaciju romana Johane Špiri napisala je Milena Depolo, rediteljka je Ðurđa Tešić, scenograf Isidora Spasić, dok je za kostime zadužena kostimograf Zora Mojsilović. U naslovnoj ulozi će se pojaviti mlada glumica Mia Jovanović, Klaru će igrati Milica Sužnjević, a ostale uloge igraju članovi ansambla Pozorišta Boško Buha – Nemanja Oliverić, Jelena Trkulja, Uroš Jovčić, Katarina Gojković i Miloš Vlalukin.

Probe će se odvijati onim tempom kojim to bude dozvoljavala aktuelna epidemiološka situacija, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite. Premijera predstave planirana je za početak 2021. godine.

Čuveni roman prati priču petogodišnje devojčice Hajdi koju, nakon što ostane bez roditelja, tetka odvodi u planine. Tamo će je poveriti na čuvanje njenom dedi, strogom starcu koji već godinama živi kao usamljenik. Radoznala, vesela i neposredna, devojčica unosi dašak radosti u život stanovnika male planinske zajednice. A kada je tetka ponovo na silu odvuče u grad, Hajdi će morati da se iznova snalazi u neočekivanim okolnostima, maštajući sve vreme o povratku na osunčane, cvetne proplanke.

Smešten u divan alpski krajolik, “Hajdi” je roman koji pripoveda o lepoti prirode, plemenitosti i dobroti, ljubavi i prijateljstvu čija je snaga toliko velika da pod njegovim uticajem i ono naizgled nemoguće postaje stvarno.

Promo / Laguna

Integralno, necenzurisano izdanje, prvi put na srpskom jeziku izdala je Laguna ove godine, nakon objavljivanja originalnog prevoda 1942. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike