"Široka zemlja": JDP priprema novu predstavu kontroverznog autora sa vrhunskom glumačkom ekipom

15.03.2021

16:35 >> 16:33

0

Tragikomedija Artura Šniclera objavljena je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu, a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču

"Široka zemlja": JDP priprema novu predstavu kontroverznog autora sa vrhunskom glumačkom ekipom
Copyright Promo / JDP

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas je održana prva proba predstave “Široka zemlja” Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića.

U tragikomediji o krizi braka kroz suptilnu studiju o društvenom moralu i (ne)vernosti igraju Vojin Ćetković, Marija Vicković, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić.

Tragikomedija Artura Šniclera objavljena je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu, a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču. Šnicler je u to vreme bio u zenitu slave i popularnosti pa je njegovo delo istovremeno izvođeno na čak devet pozornica nemačkog govornog područja.

Promo / JDP

Šnicler, po obrazovanju lekar, austrijski je pripovedač i dramaturg. Bio je pripadnik avangardne umetničke grupe Jung Wien (Mladi Beč) i jedan od najistaknutijih autora tzv. Wiener Moderne (Bečke moderne). U svojim dramama poigravao se sa formalnim, ali i društvenim konvencijama. Zbog implicitnog opisa seksualnosti optuživali su ga da je pornografski pisac. Autor je romana, novela i drama. Još tokom studija pokazao je posebno interesovanje za psihijatriju, a lično poznanstvo sa Sigmundom Frojdom imalo je veliki uticaj na njegov književni opus.

Marko Manojlović je debitantsku predstavu “Smrt”, po tekstu Vudija Alena, režirao 2005. godine na sceni Studio JDP. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je režirao i predstave “Noć ubica” (2007), “Nebeski odred” (2009) i “Samo neka bude lepo” (2012).

Pročitajte još

Scenograf komada “Široka zemlja” je Branko Hojnik, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković, za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović, a premijera je planirana za prvu polovinu maja na Sceni “Ljuba Tadić”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike