Prokleti ili izigrani: Deset holivudskih zvezda koje nikada nisu dobile Oskara

25.04.2021

17:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Legendaran je spisak velikih glumaca koji nisu dobijali Oskara do pred sam karijere, ili su kući nosili utešnu statuu za životno delo poput Džona Vejna ili

Prokleti ili izigrani: Deset holivudskih zvezda koje nikada nisu dobile Oskara
Copyright Profimedia

U Holivudu, šta god pričali kritičari rada Američke akademije za film, nema ništa vrednije od Oskara, toliko velike nagrade da kad filmadžije izgube nominaciju to bude velika vest. Legendaran je spisak velikih glumaca koji nisu dobijali Oskara do pred sam karijere, ili su kući nosili utešnu statuu za životno delo poput Džona Vejna ili Čarlija Čaplina.

Osim proslave dobitnika, postoji i tendencija opsesije nominovanima bez obzira na to da li su u pitanju glumci, reditelji, kostimografi, scenaristi ili filmovi koje predstavljaju. To bi moglo objasniti zašto najveći filmovi koji su dobili Oskara i dalje ostaju sveži u pamćenju publike. Sigurno je da se ljubitelji filmova i velikih holivudskih zvezda osećaju loše posebno u slučaju svojih omiljenih glumaca koji kao da ne mogu da dobiju Oskara, bez obzira na to koliko su talentovani i zaslužuju nagradu.

Profimedia

Predstavljamo vam neke od najbolje rangiranih glumaca i glumica u američkoj filmskoj industriji, koji nikada nisu osvojili Oskara, iako su imali veliki broj nominacija u jednako dobro rangiranim filmovima.

Džoni Dep – 3 nominacije

Tokom godina, uprkos novijim kontroverzama oko bračnih problema, Džoni Dep je važio za jednog od najsvestranijih glumaca u filmskoj industriji, sposoban da zablista u totalno različitim ulogama poput onih koje je igrao u filmovima “Finding Neverland”, “Sweeney Todd”, ili hitovima iz serijala “Pirati s Kariba”. Njegov rad na prvom  filmu iz ove franšize “Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black” doneo mu je prvu nominaciju, a ostvarenja “Sweeney Todd” i “Finding Neverland” osim još dva nominovanja, važe za vrhunce njegove karijere. Međutim, potrebno je još i da pobedi i čuje svoje ime na ceremoniji, što mu se do sada nije dogodilo, a nakon pomenutih skandala, moraćemo sigurno još dugo da čekamo na tako nešto, iako po njegovim rečima njemu to ne smeta puno, jer je glumac otvoreno rekao za magazin Newsbeat: “Ne želim nikada da osvojim jednu od tih stvari!“

Džoni Dep i Amber Heard Foto: Profimedia

Mišel Fajfer – 3 nominacije

Tokom svoje karijere Mišel Fajfer skupila je tri nominacije za svoj rad na filmovima “Love Field”, “The Fabulous Baker Boys” i “Dangerous Liaisons“, koji osim što važe za filmske klasike, po mnogima ulaze i u sami vrh njenog opusa. Uprkos nedostatku osvojenih nagrada, čini se da Mišel i dalje ima šanse. Ove godine je izašao njen najnoviji film “French Exit”, a neki od kritičara kažu da je to možda ostvarenje koje će konačno plavokosoj veteranki doneti davno zasluženog Oskara. Dok je razgovarala o filmu sa novinarima portala “Indie Wire”, glumica je imala sličan stav: “Stavila bih ga sigurno u svojih pet najboljih filmskih iskustava.” Još samo da se glasači Akademije usaglase sa njom.

Profimedia

Edvard Norton – 3 nominacije

Stvari možda nisu išle najbolje sa Edvardom Nortonom i njegovim prikazom velikog zelenog čudovišta Hulka u Marvelovom filmskom univerzumu. Međutim, to nije sprečilo Nortona da procveta kao glumac i da u jednom trenutku postane jedno od najtraženijih imena u Holivudu. Tokom godina zaradio je nominacije za Oskara za odlične filmove “Birdman”, “Primal Fear” i “American History X”, a poslednji se smatra jednim od najboljih Nortonovih ostvarenja. Treba pomenuti da je ostao bez nominacije za “Fight Club”, što je tek posebna sramota Akademije. Nagrada mu je svaki put izmakla, a u međuvremenu glumca je stigla reputacija teškog saradnika, pa sve manje kvalitetnih uloga stiže pred njegov neosporno veliki talenat.

Edvard Norton Profimedia

Tom Kruz – 3 nominacije

Holivudski supestar Tom Kruz može se rutinski koristiti za snimanje blokbastera, posebno kada je u pitanju njegova franšiza “Nemoguća misija”, ali godinama je glumac opsednuto jurio uloge za Oskara. Kao odgovor na svoju opsesiju dobio je tri nominacije za uloge u dramama “Fourth of July”, “Jerry Maguire” i posebno nadahnutoj roli ljubavnog gurua u filmu “Magnolia”.

Pročitajte još

Ipak, njegova potraga za zlatnom statuom i dalje traje. Jedna od manje poznatih činjenica o stvaranju “Magnolie” jeste ona da je reditelj Pol Tomas Anderson ponudio Kruzu svoj deo honorara kada je posetio snimanje filma “Širom zatvorenih očiju”, pokojnog Stenlija Kjubrika, kako bi prihvatio ulogu. Glumac to nije uradio, čak je prihvatio i manji honorar nego inače, ali to nije pomoglo da dođe do svog cilja. Izgleda da on i dalje kod članova Akademije važi za poster lepotana, iako je odavno zagazio u šestu deceniju života.

Profimedia

Serša Ronan – 4 nominacije

Možda nema dugu karijeru, kao ostali glumci na ovoj listi, ali dvadesetšestogodišnja Serša Ronan ima sjajan niz impresivnih izvedbi u vrhunskim filmovima što je dovelo do četiri nominacije za ostvarenja poput “Atonement”, “Brooklyn”, “Lady Bird” i “Little Women”, koja su redom bila hvaljena i od kritike. Čini se da Ronan polako shvata situaciju nakon poslednje propale nominacije za pomenutu dramu “Little Women”.

– Kada odem na ceremoniju, a posebno kada budem nomininovana osećam se prilično nadrealno. I dalje je tako i mislim da će uvek biti – rekla je glumica za The Sunday Post.

Ipak, na svoj strani ona i dalje ima svoju mladost, a o talentu nema potrebe  raspravljati.

Profimedia

Bredli Kuper – 4 nominacije

Zlatni dečko američkog glumišta Bredli Kuper je briljantni glumac koji i dalje čeka svog Oskara, uprkos svim svojim neverovatnim igrama na ekranu tokom prethodnih 20 godina. Kada vidite spisak njegovih nominacija za filmove “Silver Linings Playbook”, “American Hustle”, “American Sniper”  i ” A Star is Born”, teško je poverovati da je svaki put ostao praznih ruku. Čak mu nije pomoglo ni to što je poslednje ostvarenje na ovom spisku režirao, pisao scenario i u njemu glumio, jer je film izgubio u svim kategorijama, osim najbolje pesme. Kuper se osvrnuo na period propalih dodela nagrada rekavši: “To je na kraju sjajna stvar jer se zaista suočite s egom, taštinom i nesigurnošću kod sebe, ali je sve to krajnje besmisleno“. Nije mu pomoglo ni gojenje u “Američkom snajperu“, zapušten izgled u “Zvezda je rođena”, pa čak ni očajna frizura s kovrdžavom trajnom u filmu “Američka Prevara“.

Profimedia

Mišel Vilijams – 4 nominacije

Plavokosa Mišel Vilijams je jedan od najvećih holivudskih glumačkih autsajdera i jedna od najtalentovanijih glumica svoje generacije, koja iznova i iznova izvodi neke od najlepših rola na velikom platnu. To je bio slučaj u filmovima poput “Brokeback Mountain”, “Blue Mountain”, “My Week with Marilyn” i “Manchester by the Sea”, što je sve završilo nominacijama, ali Oskara i dalje nema.

Pročitajte još

Iako je, na primer, njena uloga u pomenutoj drami “Manchester by the Sea”, čista glumačka antologija modernog filma. S druge strane, nedavno je osvojila Zlatni globus za svoj rad u seriji “Fosse/Verdon”. Tokom dodele govorila je o važnosti ženskih prava i pozvala da umetnice dobiju više prava u filmskoj industriji, čisto da se zna da nije zaboravila.

Profimedia

Vilijem Defo – 4 nominacije

Defo je veteran glumac koji je godinama tumačio razne uloge kroz neverovatne transformacije u svim žanrovima, od komedije do horora. Što se tiče Oskara, glumac je zaslužio nominacije za svoj nastup u filmovima “Platoon”, “Shadow of the Vampire”, “The Florida Project” i “At Eternity’s Gate”, redom klasika sedme umetnosti. Ipak, drugi, često i manje talentovani nosili su zlatnu statuu sa ceremonije, dok je Defo išao kući praznih šaka. Uprkos nedostatku nagrade, glumac i dalje ostaje skroman i zahvalan za svoje nominacije.

– Ovo nije moj svakodnevni život. Dakle, kada se to dogodi, to je vrlo posebno. Srećan sam što sam ovde. Pojaviću se i uživaću u onome u čemu se može uživati – rekao je u intervju za BBC.

Vilijam Defo Profimedia

Ejmi Adams – 6 nominacija

Ostaje prilično nejasno kako je neko tako mlad poput Ejmi Adams snimio toliko dobrih filmova, dobio toliko nominacija i na kraju ostao bez ijednog Oskara! Objašnjenje mora biti vrhunski talenat i nedostatak zdravog razuma u Akademiji, jer kada dobijete izvedbe vredne Oskara u filmovima kao što su “Junebug”, “Doubt”, “The Fighter”, “The Master”, “American Hustle” i “Vice” i ostanete bez ijedne nagrade, drugog logičnog odgovora nema. Da je glumica razočarana takvim tretmanom, govori činjenica da se u jednom trenutku totalno udaljila od Holivuda, glumeći na televiziji i u projektima za striming servise. Čak je otkrila za New York Times da se “umorila od jurnjave za nečim što možda ne pripada njoj, poput karijere na filmu i televiziji”. I moramo još dodati da je elegantno ignorisana od strane Akademije, čak i za nominaciju, u možda najboljoj ulozi karijere, u remek-delu “Arrival”.

Ejmi Adams Profimedia

Glen Klouz – 7 nominacija

Ako je Ejmi Adams razočarana svojim tretmanom od strane Akademije, teško je onda naći prikladnu reč za sudbinu njene starije koleginice Glen Klouz, koja je tokom karijere nominovana čak sedam puta i svaki put je ostala bez nagrade! Neverovatan niz filmova “The World According to Garp”, “The Big Chill”, “The Natural”, ” Fatal Attraction”, “Dangerous Liaisons”, “Albert Nobbs” i nedavno, “The Wife”,  nije pomagao ovoj sjajnoj veteranki da osvoji najznačajniju filmsku nagradu. Ako se nekako prihvati da je svojevremeno gubila od veličina poput Džesike Lang, Olivije Kolman i Meril Strip, teško je shvatiti da je gubila od Linde Hant ili Pegi Eškrof. I ako se pitate, uz dužno poštovanje, ko se ove dve glumice, to je u stvari pravo pitanje za Akademiju.

Profimedia

Glumica se nedavno u jednom intervju otvorila u vezi s tim kako se osećala prema oskarovskoj pobedi glumice Gvinet Paltrou za rolu u sad već zaboravljenom filmu “Zaljubljeni Šekspir” iz 1999. godine, rekavši da to „prosto nema smisla“, piše Bosonoga.com.

Pročitajte još

Ipak, jedna od najvećih holivudskih glumica još uvek ima šansu, jer je ove godine osmi put nominovana, ovog puta u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge za Netflixov film “Gorštačka elegija” (Hillbilly Elegy).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike